17-jarige Prevc blijft schansspringwereld verbazen

De piepjonge Sloveen Domen Prevc blijft de schansspringwereld verbazen. Het 17-jarige supertalent boekte zaterdag in Lillehammer al zijn derde World Cup-zege van het seizoen, waarmee hij zijn leidende positie in het klassement nog maar eens verstevigt.

In de eerste ronde kwam Prevc al tot een sprong van 142,5 meter, veel beter dan wie dan ook en dus goed voor een ruime voorsprong. De Noor Daniel André Tande moest zich richten op het verdedigen van zijn tweede plaats, want de Oostenrijker Stefan Kraft volgde hem op de voet.

Kraft slaagde er in de finaleronde niet in de aanval op Tande serieus te openen, maar hij hield wel zijn derde plek vast - dubbel olympisch kampioen Kamil Stoch kwam net tekort voor het podium. Tande hield zijn tweede plek in handen en net als in de eerste ronde liet Prevc weer de beste sprong van allemaal zien. 

Domen lijkt het stokje van zijn zeven jaar oudere broer Peter feilloos over te nemen. Peter domineerde het schansspringen vorig seizoen op nauwelijks eerder vertoonde wijze, maar deze winter gaat het een stuk minder. In Lillehammer kwam hij zelfs maar tot de dertigste plek en in het World Cup-klassement staat hij slechts op plek twaalf. 

In het Russische Nizhny Tagil traden de vrouwen aan en de Japanse Sara Takanashi werd zowaar verslagen. Haar eerste sprong was weer fantastisch, maar de tweede sprong was voor haar doen zeer slecht. De Noorse Maren Lundby profiteerde van de zeldzame misstap van Takanashi en pakte voor het eerst in haar loopbaan de zege, voor de Oostenrijkse Daniela Iraschko-Stolz. Takanashi werd nog wel derde.