Doden bij bomaanslag op politie in Istanbul

Inwoners van de Turkse stad Istanbul zijn zaterdagavond opgeschrikt door twee luide explosies. Een deed zich voor in de omgeving van het stadion van de voetbalclub Besiktas, de andere bij het Taksim-plein.

CNN-Türk meldde dat ambulances en brandweerauto's ernaartoe reden.

Update 10:20 uur:
De Turkse minister van Binnenlandse Zaken Suleyman Soylu heeft bekendgemaakt dat er zeker 38 doden te betreuren zijn. Eerder was er sprake van 29 doden. Er raakten 155 mensen gewond van wie er zondag nog veertien op de intensieve zorg lagen.

Onder de doden zijn dertig politiemensen en zeven burgers. Een slachtoffer is nog niet geïdentificeerd. Volgens Soylu lijkt de verboden Koerdische arbeidersbeweging PKK verantwoordelijk voor de twee aanslagen. De Turkse politie arresteerde inmiddels dertien verdachten.

Update 07:55 uur:
Het dodental van de bomaanslagen is opgelopen tot 29. Nog eens 166 mensen raakten gewond. Dat heeft de Turkse minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu in de nacht van zaterdag op zondag bekendgemaakt.

Hij sprak eerder van een "wreed plan'' dat gericht was tegen de politie. Van de 29 doden zijn 27 politieagenten, die op been waren voor de voetbalwedstrijd tussen Besiktas en Bursaspor.

Er zijn tien mensen opgepakt voor mogelijke betrokkenheid bij de aanslag, aldus de minister. Hij bevestigde dat er twee bommen kort na elkaar afgingen. Eerst ontplofte een autobom, gevolgd door een zelfmoordaanslag, zo'n 45 seconden later. De autobom werd vanaf een afstand tot ontploffing gebracht.

Voetbalwedstrijd
De aanslagen gebeurde ongeveer anderhalf uur nadat de voetbalwedstrijd tussen Besiktas en Bursaspor was afgelopen. Het publiek had zich toen al verspreid. Volgens zender NTV bracht de explosievenopruimingsdienst een verdacht pakket tot ontploffing dat na de eerdere explosies buiten het stadion was aangetroffen.

De verantwoordelijkheid voor de explosies is nog niet opgeëist. De verboden Koerdische Arbeiderspartij (PKK) en een afsplitsing daarvan, TAK, plegen vaker aanslagen op Turkse veiligheidstroepen. Volgens de Turkse regering heeft ook de terreurmilitie Islamitische Staat veel aanslagen in Turkije op haar conto staan.

Update zondag 01:14 uur
Bij de aanslag zouden op zijn minst dertien doden zijn gevallen. Dit wordt gemeld door Turkse media op basis van bronnen bij de veiligheidsdiensten. De explosie is nog niet opgeëist door een (of andere) groepering. 

Update 22:30 uur:
Bij een bomaanslag in de omgeving van het stadion van de voetbalclub Besiktas in de Turkse stad Istanbul zijn zaterdagavond twintig politieagenten gewond geraakt. Minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu zei tegen de zender CNN-Türk dat een autobom ontplofte bij een busje van de ME.

De ontploffing deed zich voor ongeveer anderhalf uur na het einde van de voetbalwedstrijd tussen Besiktas en Bursaspor. De toeschouwers waren op dat tijdstip al vertrokken. Volgens CNN-Türk was er extra ME op de been omdat supportersgroepen van beide clubs in het verleden met elkaar op de vuist waren gegaan. Jarenlang waren fans van Bursaspor ook niet welkom bij Besiktas

Op televisiebeelden waren brandweer- en ziekenauto's te zien die met loeiende sirenes toesnelden. Ze toonden meerdere vernielde auto's, waaronder een minibusje. Ook doken op social media foto's op van ME-helmen die op straat lagen.

Twee explosies
CNN-Türk en ooggetuigen maakten melding van twee explosies. De oorzaak van de tweede ontploffing bleef onduidelijk. De autoriteiten kondigden een nieuwsstop af. Vooralsnog heeft niemand de verantwoordelijkheid opgeëist.

De verboden Koerdische Arbeiderspartij (PKK) en een afsplitsing daarvan, TAK, plegen vaker aanslagen op Turkse veiligheidstroepen. Volgens de Turkse regering heeft ook de terreurmilitie Islamitische Staat veel aanslagen in Turkije op haar conto staan.