Ram over dopingschandaal: "Vernieuwde antidopingaanpak werkt"

De hele dag je lees je hier op FOK! al veel nieuws over het vandaag uitgekomen rapport over het goed georganiseerde dopingsystemen in Rusland. Bij het schandaal zijn meer dan duizend atleten betrokken en ook de Russische geheime dienst speelde een belangrijke rol, het was zelfs zo gek dat mannelijk DNA werd aangetroffen in de urinestalen van atletes. Dat dit alles boven tafel is gekomen is volgens Herman Ram, directeur van de Nederlandse Dopingautoriteit, bewijs dat het anti-dopingsysteem nu goed werkt. Wel was hij verrast over de omvang van de fraude in Rusland.

"Meer dan duizend sporters zijn betrokken of hebben geprofiteerd van het systeem. Er zijn meer dan dertig sportbonden bij betrokken, net als de paralympische beweging. Het is een sportbreed probleem", zo reageerde Ram tegenover AD Sportwereld.

"Er blijkt nu ook dat door de veranderde procedures de Russen onder druk zijn komen te staan. De antidopingaanpak werkt. Er is heel veel bewijs, zoals DNA, zoutgehalte in urinestalen en krassen in de doppen van de urine- en bloedstalen. Er is hard bewijs op individueel niveau. Dat is de grootste winst." Aldus Ram die hiermee aangeeft dat het vergaarde overweldigende bewijs een overwinning is voor het wereld anti doping bureau (WADA) en de aangescherpte strijd tegen doping.

Waar het eerste rapport over de Russische dopingpraktijken in juli nog vooral het systeem blootlegde wordt het in de rapportage van vandaag concreter gemaakt zo benadrukt Ram. "Dit is concreet, er worden nu namen doorgegeven aan het WADA: olympisch medaillewinnaars zijn erbij betrokken, dus uitslagen zullen moeten worden herschikt. Tegen 595 sporters is individueel bewijs verzameld en dat is gedeeld met de betrokken federaties. Tegen een deel hiervan zal een tuchtprocedure worden gestart. Ik ben benieuwd waar dat toe zal leiden."

Ram over dopingschandaal: "Vernieuwde antidopingaanpak werkt" (Pro Shots / Action Images)
Ram over dopingschandaal: "Vernieuwde antidopingaanpak werkt" (Pro Shots / Action Images)