Russische geheime dienst leverde 'magiërs' voor dopingprogramma

Niet alleen het grootste deel van de Russische sportwereld en de Russische regering was betrokken bij het enorme staatsdopingprogramma, ook de geheime dienst FSB droeg haar steentje bij. Dat blijkt uit het vrijdag gepubliceerde rapport van Richard McLaren, die onderzoek deed namens wereldantidopingautoriteit WADA.

De FSB werd vooral voor technische zaken bij het programma geroepen. Het ging daarbij met name om het wisselen van urine- en bloedstalen. Die worden na afname opgeslagen in flesjes die uiteraard op een dusdanige manier gemaakt zijn dat het stiekem openen ervan niet onopgemerkt blijft.

Dat het openen van zulke flesjes opgemerkt kan worden is natuurlijk vreselijk irritant als je de boel probeert te belazeren en dus riep men de FSB om hulp. In februari 2013 slaagde een agent van de geheime dienst er voor het eerst in de dop netjes van een flesje af te halen. Na het nodige oefenen slaagt men erin om de dop ook weer terug te draaien, zonder daarbij voor het ongetrainde oog zichtbare sporen achter te laten. De FSB-agenten die dit voor elkaar kregen gingen sindsdien door het leven als de 'magiërs', de codenaam voor het 'doppenverwijderteam'.

Geen enkele getuige die de onderzoekers spraken gaf aan gezien te hebben hoe de flesjes precies geopend en gesloten werden, maar de voormalig directeur van het laboratorium in Moskou, de naar de VS gevluchtte Grigoriy Rodchenkov, zegt de gereedschappen wel te hebben gezien.

Rodchenkov's beschrijving van de gereedschappen kwam grofweg overeen met waar de forensisch experts van het onderzoeksteam mee op de proppen kwamen. "Hoogstwaarschijnlijk werden dunne stukjes metaal gebruikt. Ze moesten flexibel genoeg zijn om tussen de dop en het flesje te passen, maar ok sterk genoeg om de ring binnen in het flesje omhoog te duwen", zo verklaart de expert. 

Nadat de FSB de methode voor het openen en sluiten van de flesjes geperfectioneerd had kon het nieuwe tijdperk beginnen: stalen konden gewoon omgewisseld worden en, zo verklaart McLaren in zijn rapport, het grondwerk voor de Spelen in Sochi was gelegd.