Vettel minst ingehaalde F1-coureur 2016

Met behulp van de inhaalstatistieken van Clip the Apex - waar blauwe vlaggen, de eerste raceronde en kapotte auto's niet meegeteld worden - keken we woensdag naar de inhaalkoning in de Formule 1, wat Max Verstappen bleek te zijn. Uiteraard zeggen dergelijke statistieken lang niet alles, want wie constant vooraan start - Nico Rosberg bijvoorbeeld - zal logischerwijze ook minder inhalen. Waar coureurs inhalen worden ook coureurs ingehaald en dus kijken we vandaag naar de andere kant van de medaille: wie werd het vaakst ingehaald, en wie hield het best stand?

Om een en ander een beetje te kunnen vergelijken kijken we eerst weer eens naar vorig jaar. Het was niet bepaald een best jaar voor McLaren en dat bleek ook uit de statistieken: Jenson Button werd de onbetwiste kampioen ingehaald worden. De Brit zag 58 keer iemand passeren door middel van een inhaalactie, ruim meer dan wie dan ook. Teamgenoot Fernando Alonso staat op de derde plek. Manorcoureur Will Stevens werd even vaak ingehaald, maar had er één race minder voor nodig. Mercedes was dominant en dus staan Lewis Hamilton en Nico Rosberg onderaan, met de Ferrari's boven zich.

Wie werd in 2015 het vaakst ingehaald? (Data: Clip the Apex)

10 Mercedes AMG 9

Over naar 2016 en daarin is McLaren de grootste stijger - of daler, zo u wilt. Van plek twee op de ranglijst zakken Button en Alonso samen naar de achtste plaats, als best of the rest boven de grote drie teams van het jaar. Vooral Alonso deed het prima: hij zag 39 keer iemand voorbij komen, iets minder dan twee keer per race.

Marcus Ericsson mag zich wel achter zijn oren krabben. Maar liefst 95 keer ging iemand de Zweed in zijn Sauber voorbij. Pascal Wehrlein werd 87 keer gepasseerd, maar dat is in elk geval nog wel minder dan de andere Manor in het veld: Rio Haryanto en Esteban Ocon moesten gezamenlijk 102 keer een plek inleveren. De cijfers laten ook nog maar eens zien dat Jolyon Palmer een vrij kleurloos seizoen had. De Brit van Renault werd 83 keer gepasseerd, net als Saubercoureur Felipe Nasr.

Wie hield dan het beste stand in 2016? Nee, het is wellicht enigszins verrassend, maar het zijn niet de coureurs van het dominante Mercedes. Hamilton werd vier keer ingehaald, Rosberg drie keer.

De winnaar is niemand minder dan Sebastian Vettel. De Duitse Ferraricoureur zag in 21 races slechts twee keer iemand met succes een inhaalactie tegen hem uitvoeren. Zowel in België als in Brazilië werd de Duitser ingehaald door Verstappen, die daarmee de enige coureur is die er in is geslaagd buiten de eerste ronde van een race om de viervoudig wereldkampioen in te halen.

Overigens is Vettel sowieso een zeer moeilijke coureur om in te halen. De Duitser is na 179 races slechts in twee races vier keer, in zes races drie keer en in tien races twee keer ingehaald. In 135 van zijn races slaagde niemand er in hem te passeren.

Wie werd in 2016 het vaakst ingehaald? (Data: Clip the Apex)