'Matchfixers kopen voetbalclubs'

Matchfixing is geen simpele business en dus moeten ook de in die tak actieve criminelen hun manieren om invloed op wedstrijden uit te oefenen verbeteren. Daar lijken ze een voor hun prima manier voor gevonden te hebben: ze kopen gewoon een aantal clubs op.

Javier Mena van het International Centre for Sport Security (ICSS) vertelt tegenover de Volkskrant hoe de fixers werken. "Het gaat om teams die laag op de ranglijst van de eerste of tweede divisie in een land staan, die dan ook vaak met financiële problemen te kampen hebben. Als de criminelen eigenaar zijn zetten ze corrupte spelers in de selectie, zodat die invloed kunnen uitoefenen op de uitslagen." Ook worden de clubs volgens Mena gebruikt voor het witwassen van geld.

De klassieke methoden lijken steeds meer uit de gratie te raken bij de matchfixers. Een keeper wat geld toestoppen om een bal door te laten en vervolgens flink op de wedstrijd inzetten is simpel, maar levert een groter risico op om gepakt te worden. Een scheidsrechter omkopen om hem op een bepaald moment een kaart te laten trekken kan ook, maar buiten dat op dergelijke weddenschappen nauwelijks ingezet kan worden is dat eveneens een minder effectieve manier dan het kopen van een complete club.