Gezocht: vleeseters voor vegastudie

Alhoewel het misschien wat tegenstrijdig klinkt is het RIVM op zoek naar vleeseters voor een vegastudie. Vegetariërs hebben zich hier al in grote getale voor aangemeld maar vleeseters nog niet. De onderzoekers willen nagaan of vegetariërs andere, meer of minder resistente bacteriën bij zich dragen dan mensen die vlees eten.

Om hier een goed beeld van te krijgen zoekt het RIVM vegetariërs en vlees- of viseters zodat de verschillen goed in kaart te brengen zijn. Er hebben zich al 1000 vegetariërs aangemeld en nog maar 250 vleeseters. De onderzoekers zijn nu nog op zoek naar 250 mensen die wekelijks minimaal 1x vlees of vis eten.

Resistente bacterie
Iedereen draagt bacteriën bij zich, bijvoorbeeld in de darm. Een deel hiervan is resistent en dus ongevoelig voor antibiotica. Als iemand ziek wordt van zo'n bacterie helpt een behandeling met antibiotica niet of minder goed. Het RIVM wil meer inzicht krijgen in de manier waarop resistente bacteriën zich verspreiden en wat de rol van vlees en vis hierbij is.

Gezonde mensen worden bijna nooit ziek van deze bacteriën maar kunnen deze bacteriën wel overdragen op andere mensen. Wanneer de bacterie overgedragen wordt op mensen met een verminderde afweer, bijvoorbeeld na een operatie, kan dit wel tot ziekte leiden. Deze infecties zijn dan lastig te behandelen omdat deze bacteriën ongevoelig zijn (geworden) voor anitibiotica.

Deelnemers aan het onderzoek wordt gevraagd een vragenlijst in te vullen en wat ontlasting op te sturen in een potje. Mocht je mee willen doen, dan kun je je inschrijven via dit aanmeldformulier.