'Politiek de baas bij PostNL'

Niet het bestuur of de aandeelhouders, maar de politiek heeft het voor het zeggen bij PostNL. Dat is erg slecht nieuws voor beleggers, zei adjunct-directeur Errol Keyner van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) woensdag.

PostNL sloeg woensdag definitief de deur dicht voor een overname door de Belgische branchegenoot Bpost. De weerstand in politiek De Haag maakt zo'n deal volgens bestuur en commissarissen riskant, omdat het bedrijf de overheid hard nodig heeft om geld te kunnen verdienen aan de postbezorging.

"Het is tranentrekkend dat een beursgenoteerde vennootschap zich op die manier moet verschuilen achter de politiek" zei Keyner. "Wat heb je dan in 's hemelsnaam op de beurs te zoeken?" De aandeelhouders kunnen evenwel weinig ondernemen, tenzij Bpost het aandurft een vijandig bod te doen, voegde hij eraan toe.

Vergeten
PostNL heeft aangekondigd dat het aandeelhouders begin volgend jaar bijpraat over hoe het ervoor gaat zorgen dat zij meer rendement kunnen maken. Het bestuur zal volgens Keyner met een erg goed verhaal moeten komen om het afgewimpelde bod van Bpost te doen vergeten.

Overigens verwacht Keyner niet dat het PostNL zijn hang naar zelfstandigheid eeuwig kan volhouden. "Ik ben optimistisch dat bedrijfseconomische overwegingen het uiteindelijk zullen winnen", zei hij. "Maar dat is wel een verhaal van de zeer lange adem."

VEB: politiek de baas bij PostNL
'Politiek de baas bij PostNL' (Foto: ANP)