KLM neemt piloten en cabinepersoneel aan

KLM gaat in de eerste helft van volgend jaar honderd piloten en vierhonderd nieuwe pursers, stewards en stewardessen aannemen. Dat maakte de luchtvaartmaatschappij woensdag bekend.

De groei van het aantal vliegende personeelsleden is volgens KLM onder meer nodig vanwege de uitbreiding van het netwerk met nieuwe bestemmingen en de vervanging van vliegtuigen. Ook de kostenbesparingen van de afgelopen jaren spelen een rol.

Een kwart van het nieuwe cabinepersoneel is bedoeld voor de regionale dochtermaatschappij KLM Cityhopper. KLM start een wervingscampagne om nieuwe mensen te vinden. Aspirant-piloten worden direct door KLM op de KLM Flight Academy benaderd.

Arbeidsvoorwaarden
Zowel bestaande piloten als cabinepersoneel liggen momenteel met het bedrijf in de clinch over arbeidsvoorwaarden. De piloten slaagden er met KLM vooralsnog niet in een oplossing te vinden voor een pensioenconflict, terwijl een conflict met het cabinepersoneel over bezuinigingen en een nieuwe cao al leidde tot acties.

KLM liet weten dat het een stap heeft gezet om het conflict met het cabinepersoneel op te lossen en is bereid jaarlijks 12 miljoen euro extra pensioenpremie te betalen. Volgens KLM wordt daarmee voldaan aan de eis van de bonden dat het pensioenconflict eerst opgelost moet zijn voordat met cao-onderhandelingen begonnen kan worden. De maatschappij spreekt de verwachting uit dat de bonden het overleg nu beginnen en afzien van verdere acties.

KLM neemt piloten en cabinepersoneel aan
KLM neemt piloten en cabinepersoneel aan (Foto: ANP)