Ingeoliede vlagdrager Tonga wil ook naar Winterspelen

Tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen van Rio de Janeiro, eerder dit jaar, was er één man die extra veel indruk maakte. Taekwondoka Pita Taufatofua droeg de vlag van Tonga het stadion binnen, getooid in weinig meer dan een ta'ovala - een soort traditionele rok - en met zijn lichaam ingesmeerd met kokosolie. 

Taufatofua werd de sensatie van de openingsceremonie, maar op de Spelen zelf ging het wat minder goed. Nadat hij zich via een zeer knappe overwinning op het OKT had geplaatst voor Rio werd hij daar in de eerste ronde uitgeschakeld door de Iraanse wereldtopper Sajjad Mardani. 

Nu wil Taufatofua zich wederom voor de Spelen plaatsen, maar dit keer voor de wintereditie. Hij had tot voor kort nog nooit op ski's gestaan, maar toch gaat hij het als langlaufer proberen. "Langlaufen is iets wat totaal nieuw is voor mij, maar ik wil mensen laten zien dat zij alles wat ik doe ook kunnen doen. Bovendien is dit voor mij een manier om uit mijn comfortzone te komen, iets wat ik erg belangrijk vind", spreekt de Tongaan.

In 2014 werd Tonga op de Winterspelen vertegenwoordig door rodelaar Fuahea Semi, die zijn naam liet wijzigen in Bruno Banani als onderdeel van een Duitse marketingstunt. Naast Taufatofua gaat ook de in Engeland woonachtige alpineskiër Kausete Naufahu Skeen zich namens Tonga proberen te plaatsen voor de Spelen - enige sportieve ervaring heeft hij in tegenstelling tot zijn bekendere landgenoot nog niet.

Of Taufatofua zich voor de Spelen in Pyeongchang, over ruim een jaar al, gaat plaatsen? Laten we positief blijven en hopen dat hij een wildcard krijgt, want zonder wildcard zal het toch wel erg lastig worden om de gestelde eisen te bereiken. We willen hem in elk geval als tip meegeven om zich in elk geval wat warmer te kleden bij het beoefenen van zijn nieuwe sport.