Zuid-Korea tikt Duitse rodelaarster op de kop voor Spelen in eigen huis

Zuid-Korea zal op de Olympische Winterspelen in eigen huis, over ruim een jaar, in het rodelen vertegenwoordigd gaan worden door een geboren Duitse. Duitsland is dé grootmacht in het rodelen, maar de nu 24-jarige Aileen Frisch kwam er in eigen land niet meer aan te pas vanwege de zware concurrentie. 

Frisch werd in 2012 wereldkampioene bij de junioren, voor een aantal huidige wereldtoppers. Het seizoen erna won ze brons op het ijzersterk bezette Duits kampioenschap, maar vervolgens ging het minder. Nadat ze zich niet voor het Duitse World Cup-team van vorig seizoen wist te plaatsen stopte ze ermee. Voor de Koreaanse rodelbond KLF was dat het perfecte moment om hun slag te slaan: ze konden een groot Duits talent oppikken, uiteraard tegen een financiële vergoeding, om zo op de Spelen in eigen huis serieus mee te kunnen doen.

Het KLF stapte met Frisch naar het Koreaans Olympisch Comité (KOC), die vervolgens met een aanbeveling tot naturalisatie kwamen bij het Ministerie van Justitie. Medewerkers van Justitie hebben nu laten weten dat de aanvraag is goedgekeurd en dat ze later deze maand een vraaggesprek zal ondergaan. Daar wordt de definitieve beslissing genomen en als die in het voordeel van Frisch uitvalt mag ze zich nog deze maand Zuid-Koreaanse noemen. Via een speciale naturalisatiewet kan Frisch haar Duitse nationaliteit wel houden. 

Als alles in december eenmaal volbracht is zal Frisch naar alle waarschijnlijkheid in januari al starten in de World Cups, waar ze het dan tegen haar oude Duitse teamgenoten op zal nemen. De Koreaanse rodelbond wil haar overigens niet alleen 'gebruiken' voor de Spelen in eigen land: men hoopt ook dat Frisch haar ervaring over kan brengen op het Zuid-Koreaanse rodelteam. 

Zuid-Korea timmert aan de weg

Het gastland van de Spelen in Pyeongchang is al een aantal jaren flink aan de weg aan het timmeren in wintersporten waar ze nog weinig deelnemers hadden. Op de ijsbaan levert dat vooral in het skeleton en bobsleeën bij de mannen succes op: Yun Sung-bin won zaterdag de eerste World Cup in het skeletonseizoen en was vorig jaar al de enige die de zeer dominante Let Martins Dukurs wist te verslaan. Bobsleeërs Won Yun-jong en Seo Young-woo wonnen zelfs de World Cup-titel in de tweemansbob vorig seizoen. In het rodelen zijn de Koreanen echter nog volledig onzichtbaar en daar moet nu verandering in komen.

Het is overigens niet de eerste keer dat Zuid-Korea wintersporters naturaliseert om tot groter succes op de Spelen in eigen land te komen. De twee Russische biatleten Aleksandr Starodubets en Anna Frolina - meervoudig winnares van World Cup-wedstrijden - komen sinds afgelopen zomer voor Zuid-Korea uit. Een Russische en Amerikaanse ijsdanser zijn bezig met de naturalisatieprocedure en het nationale ijshockeyteam heeft zes genaturaliseerde spelers in de selectie.