Hoolwerf op podium massastart, Van der Weijden grijpt mis

De World Cup schaatsen in Astana is zondag afgesloten met de massastarts. Dat leverde voor Nederland één podiumplek op, de eerste ooit voor Evert Hoolwerf.

De 21-jarige Hoolwerf wist na zestien ronden naar een knappe tweede plek te sprinten op het Kazachse ijs. De Italiaan Andrea Giovannini was oppermachtig: hij won de eerste van vier tussensprints en kwam zo'n drie seconden voor de rest over de finish. De Zuid-Koreaan Lee Seung-hoo legde het af tegen Hoolwerf en moest genoegen nemen met de derde plek.

Bij de dames viel een Canadese zege te noteren. De massastartspecialiste Ivanie Blondin maakte het waar door in een spannende sprint te zegevieren. Ze hield zich de Japanse Nana Takagi nipt van het lijf, terwijl Kim Bo-reum als derde eindigde. Ze deed dat vlak voor de Italiaanse specialiste Francesca Lollobrigida, die daardoor de punten misliep en als zevende in de stand eindigde. Annouk van der Weijden greep met plek vier net naast het podium. Irene Schouten deed in de eindsprint weliswaar mee om de zege, maar doordat ze onderweg geen punten scoorde eindigde ze slechts als twaalfde.