Duitse rodelaarster op gelijke hoogte met legendarische landgenote

De Duitse rodelaarster Tatjana Hüfner heeft in het Amerikaanse Lake Placid de World Cup-wedstrijd gewonnen. Voor de veterane was dat een bijzonder moment om twee redenen: ze won nog nooit op de Mount van Hoevenberg-baan, maar bovenal kwam ze op gelijke hoogte met haar legendarische landgenote Sylke Otto.

Viervoudig wereldkampioene en viervoudig World Cup-kampioene Otto, tevens dubbel olympisch kampioene, won in haar lange loopbaan 37 World Cup-wedstrijden. Ze stond daarmee alleen bovenaan de ranglijst met meeste zeges ooit, tot zaterdag, want ook Hüfner staat nu op 37 overwinningen. Ze stond overigens nog gelijk met een andere legendarische Duitse. Silke Kraushaar won naast vijf World Cup-titels ook 36 wedstrijden.

Zaterdag was Hüfner in Lake Placid al de snelste in de eerste run. Achter haar was duidelijk dat de Noord-Amerikaanse dames in eigen huis in het voordeel zijn, want Hüfner werd gevolgd door het Amerikaanse duo Summer Britcher en Erin Hamlin en de Canadese dames Kimberley McRae en Alex Gough. De twee andere sterke Duitse vrouwen, Natalie Geisenberger en Dajana Eitberger, kwamen niet verder dan plek acht en vijftien na één run.

Beiden wisten zich nog wel te verbeteren in de tweede manche: Eitberger werd negende, Geisenberger vijfde. Beide Amerikaanse dames werden van het podium geduwd door hun Canadese concurrenten, waarbij vooral McRae met de snelste tijd van iedereen veel indruk maakte. Ze bleef landgenote Gough een kleine twee honderdsten van een seconde voor, waarna Hüfner het af kon maken. Met 0,068 seconden hield ze maar bar weinig over, het was wel genoeg om de 37e zege in haar lange loopbaan bij te mogen schrijven. Britcher deed het namens het thuisland het beste en eindigde op 0,12 seconden als vierde.

Lezersvraag

Onder het vorige bericht over het rodelen vroeg FOK!ker 3rr0r naar de tijdmeting die gebruikt wordt. Uw verslaggever legde deze vraag tijdens de wedstrijd voor aan de Canadese toprodelaar Sam Edney, die het co-commentaar bij de vrouwenwedstrijd deed. "Op de plekken waar de tijd gemeten wordt zitten hele kleine gaatjes in het ijs. Als het licht daar verbroken wordt doordat er een slee overheen raast wordt de tijd opgemeten", legde Edney uit.