Wang dreigt ADO-aandelen te verliezen

Hui Wang loopt het risico om zijn functie als grootaandeelhouder van ADO Den Haag te verliezen. De ondernemingskamer kan ingrijpen als zijn wanbeleid wordt aangetoond.

Wang moet zich op 15 december verantwoorden bij de ondernemingskamer in Amsterdam. Die heeft de macht om de aandelen van Wang af te nemen, als de tegenpartij in staat is aan te tonen dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan wanbeleid. Dat gaat ADO proberen.

De ondernemingskamer is onderdeel van het gerechtshof Amsterdam. Het beoordeelt geschillen in Nederlandse vannootschappen tussen het bestuur, de raad van commissarissen en de aandeelhouders en doet hier bindende uitspraken over. Bij ADO staat de raad van commissarissen, de dagelijkse leiding en de speciale gouden aandeelhouders recht tegenover grootaandeelhouder United Vansen, het bedrijf van Hui Wang.

ADO en de gemeente trachten aan te tonen dat Wang de laatste tijd er niet in slaagde een gedegen beleid te voeren. De ondernemingskamer kan, als het het daarmee eens is, ingrijpen. United Vansen raakt dan het beheer over zijn eigen aandelen kwijt en ADO zal dan weer eigen baas zijn.

Op 28 december is er bovendien een kort geding waarin ADO Wang probeert te dwingen aan zijn financiële verplichten te voldoen.