Ronaldo sluisde 63 miljoen euro weg

Cristiano Ronaldo heeft eind 2014 een bedrag van 63,5 miljoen euro naar de Maagdeneilanden weggesluisd. De stervoetballer van Real Madrid bespaarde hiermee 35 miljoen euro aan belasting, zo blijkt uit documenten van Football Leaks die in handen zijn van European Investigative Collaborations (EIC), een internationale groep onderzoeksjournalisten waar het NRC Handelsblad in vertegenwoordigd is.

In Spanje werd een belastingwet opgeheven en elf dagen voordat deze verandering zou gaan verkocht hij voor 75 miljoen euro aan beeldrechten voor de periode 2015 tot 2020 aan twee brievenbusfirma's op de Maagdeneilanden. Elf miljoen bedoeld voor Spaanse inkomsten gaf hij vervolgens op aan de Spaanse fiscus, maar 63,5 miljoen euro liet hij via Ierse bedrijven naar brievenbusfirma's op de Maagdeneilanden stromen. Deze boekten het door naar een Zwitsere bankrekening van Ronaldo, waardoor hij fors op de belasting kon besparen. Over het Spaanse deel moest hij 25 procent belasting betalen in plaats van 50 procent zoals met de nieuwe wet het geval zou zijn.

De vraag is echter of deze belastingtruc legaal is, waardoor het niet belastingontwijking is, maar belastingontduiking kan zijn. Als dat laatste het geval is kan Ronaldo een fikse naheffing verwachten. Hij wilde niet reageren op de vragen van de Europese journalisten.

In de periode 2009-2014 had Ronaldo al 75 miljoen euro verdiend met zijn beeldrechten, waarvan ook het grootste deel onbelast bleef. Pas in 2014 gaf hij een deel op aan de Spaanse fiscus die de periode 2011-2013 uiteindelijk op dit punt onbelast liet.

Manchester United-manager José Mourinho is al wel de sjaak. Hij moet 5,8 miljoen aan naheffingen en boetes betalen nadat hij in zijn periode bij Real Madrid opbrengsten uit beeldrechten op de Maagdeneilanden binnen liet komen.

Ook Arsenal-speler Mesut Özil heeft volgens Der Spiegel een belastingzaak aan zijn broek hangen. De Duitser van Arsenal moet twee miljoen aftikken aan de Spaanse fiscus plus een boete van 790.000 euro. De fiscus was van mening dat provisies die zijn oude club Real Madrid en Arsenal betaalden aan de zaakwaarnemers van Özil tot zijn inkomsten gerekend hadden moeten worden. In deze zaak is beroep aangetekend.