Japan twijfelt om Noord-Korea toe te laten op Aziatische Spelen

Over ruim twee maanden worden in het Japanse Sapporo de Aziatische Winterspelen gehouden. De vraag is echter of Noord-Korea wel mee kan doen: Noord-Koreaanse staatsburgers mogen Japan het land niet in vanwege politieke onenigheid, maar het land van de Grote Leider heeft een aanvraag ingediend om wel aan de Spelen mee te mogen doen.

Volgens het organisatiecomité van de Spelen hebben de Noord-Koreanen een aanvraag ingediend om mee te mogen doen aan het kunstschaatsen bij de mannen en vrouwen en het shorttrack bij de mannen. "We zijn de zaak aan het bespreken met de nodige instanties, waaronder de Japanse sportbond JSA", vertelt een woordvoerder van de organisatie. 

Het testen van een atoomwapen en raketten door Noord-Korea heeft er toe geleid dat Japan de grenzen volledig gesloten heeft voor inwoners van het land. "We wachten op een beslissing van de overheid. Het gaat niet om heel veel mensen, want ze willen maar aan twee sporten meedoen", gaat de woordvoerder verder. 

Als Noord-Korea toegelaten wordt zal een recordaantal van 29 landen in Sapporo meedoen aan de Aziatische Winterspelen. Het aantal zou zelfs nog groter zijn, maar de internationale schaatsbond ISU erkende de toetreding van Irak en Cambodia te laat, waardoor die twee landen zich terug moesten trekken.