Dahlmeier begint biatlonseizoen met zege in waaierig Zweden

Biatlete Laura Dahlmeier is het individuele World Cup-seizoen begonnen met een overwinning. In het Zweedse Östersund stond de individuele wedstrijd over 15 kilometer op het programma.

Het waaide stevig op de schietbaan en dat zorgde voor de nodige rare omstandigheden. Zo was de Sloveense Teja Gregorin snel onderweg, maar moest ze bijna een minuut wachten voor ze enigszins normaal kon schieten. Ook toppers als Dorothea Wierer en Kaisa Mäkäräinen - die ook nog eens viel - hadden veel last van de wind.

Dahlmeier staat bekend als een van de beste schutters in het biatlonveld en dat maakte ze waar. De eerste twee schietbeurten waren foutloos, waarna ze bij de derde beurt - in liggende positie - één misser liet noteren. De laatste, staande schietbeurt moest ze afwerken met flinke windvlagen, maar de jonge Duitse wachtte geduldig af en schoot uiteindelijk vier van de vijf keer raak. Samen met de beste langlauftijd van het hele veld bracht het haar naar de eerste plek.

De Française Anäis Bescond leek op weg om Dahlmeier van de troon te stoten. Na drie schietbeurten was ze nog altijd foutloos en een 'schone' laatste beurt zou haar bijna zeker de zege opleveren. Die kwam er echter niet: Bescond maakte één misser en kreeg dus één strafminuut, waardoor ze op 15 seconden van Dahlmeier als tweede eindigde.

De sensatie van de dag was zonder meer de Wit-Russische Darya Yurkevich. De 28-jarige was nog nooit verder gekomen dan een 17e plek in een World Cup-wedstrijd, maar in Östersund was het haar dag. Als enige van de honderd deelneemsters schoot ze alle twintig schoten raak en dat leverde haar plotseling haar eerste podiumplek ooit op: derde. 

Donderdag is het de beurt aan de mannen. Om 18.00 uur beginnen zij aan hun individuele wedstrijd over 20 kilometer, wat live te zien zal zijn op Eurosport en het Duitse ARD.