Brainpower-klas voor intelligente brugklassers

Icoon OnderwijsVijfentwintig intelligente brugklassers van het Groene Hart Lyceum in Alphen aan den Rijn beginnen na de zomervakantie met een zogenaamde brainpower-klas.

Deze klas krijgt naast de reguliere lessen nog een extra pakket met filosofie, archeologie, sterrenkunde, wiskunde en debattraining. Dat maakte de schoolleiding vrijdag bekend.

Het lyceum in Alphen aan den Rijn heeft al een masterclass voor 75 basisscholieren. Het initiatief voor de brainpower-klas kwam van deze leerlingen. ,,Ze vroegen zelf om iets extra's'', volgens de unitleidster van de onderbouw vwo. ,,Daarom maken we de lessen bewust moeilijk, zodat ze echt iets kunnen leren.'' Alleen leerlingen met een hoge score bij de Cito-toets mochten zich aanmelden.

Het schooljaar is verdeeld in vijf blokken en in elke periode krijgen de brugklassers een middag per week les in een 'brainpower-vak'. Het reguliere programma is volgens de unitleidster iets ingekort, waardoor tijd vrijkomt voor de extra vakken. ,,Deze invulling is op dit niveau helemaal nieuw. Verschillende scholen bieden plus-programma's met daarin vakken als dansen, sport en cultuur, maar die zitten bij ons lyceum al standaard in het pakket.''

De naam brainpower verwijst naar de gelijknamige Nederlandse rapper Brainpower, de artiestennaam van Gertjan Mulder. Hij is oud-leerling van het Groene Hart Lyceum. ,,Brainpower heeft beloofd om bij de start van de brainpower-klas aanwezig te zijn. Zelf was hij ook zo'n slimme jongen'', aldus de zegsvrouw.