SGP: gevangene niet na tweederde vrij

De Staatkundig Gereformeerde Partij komt met een wetsvoorstel waarmee het de bedoeling wordt dat een veroordeelde zijn volledige gevangenisstraf uitzit. Nu is de praktijk dat gevangenen na het uitzitten van twee derde van hun straf vrij komt. 

Zo kwam de moordenaar van Pim Fortuyn, Volkert van der G, vrij na het uitzitten van 12 van de opgelegde 18 jaar gevangenisstraf. Rechters hoeven geen rekening te houden met die 'strafkorting', aangezien die regeling volledig buiten hun omgaat. Overigens geldt de regel niet voor straffen korter dan een jaar en gedeeltelijk voor vrijheidsstraffen tussen 1 en 2 jaar. Ook voor levenslange gevangenisstraffen is geen automatische gratie.

De SGP wil daar verandering in brengen. Kees van der Staaij over zijn argumenten: "wij willen een strengere en duidelijke koers. Het automatisme van strafkortingen moet er vanaf. Het is nu alleen bij uitzondering mogelijk dat een lange gevangenisstraf volledig wordt uitgezeten. Dit zorgt voor veel onbegrip en weerstand in de samenleving." 

In het wetsvoorstel staat iets meer dan alleen het afschaffen van de automatische strafverlaging. Om een goed geleide terugkeer van ex-gedetineerden in de samenleving mogelijk te maken moeten de mogelijkheden voor voorwaardelijke straffen worden verruimd, ook al mogen ze niet meer dan 25% van de totale straf en hooguit vier jaar bedragen in het voorstel. De Wet op Langdurig Toezicht wordt ook verruimd, zodat verlenging van de proeftijd mogelijk wordt.

Het is afwachten of de wet een meerderheid gaat vinden in de Tweede Kamer. Het ligt in de lijn der verwachting dat VVD en PVV het plan zullen steunen, maar de linkse partijen zijn in de regel geen voorstander van strengere straffen. Echter is het doel van dit voorstel niet noodzakelijk het verhogen van de straffen, maar de wijziging van de uitvoering.