Plannen voor F1-circuit in Almere

Het klinkt misschien raar, de Grand Prix van Almere, maar als het aan de initiatiefnemers van Race Park Almere ligt is het over een aantal jaren echt zover. Mede dankzij het succes van Max Verstappen is Formule 1 populairder dan ooit in Nederland en dat bracht de mensen achter Race Park Almere zover de stoute schoenen aan te trekken en een bijzonder plan te maken.

"De initiatiefnemers van het plan voor de ontwikkeling van Race Park Almere zijn overtuigd dat de auto- en motorsport enorm leeft onder het Nederlandse volk gezien de bezoekersaantallen van alle race evenementen over de afgelopen jaren. Nu met de Max-mania is dat er bepaald niet minder op geworden dus hoe meer animo van alle Nederlandse racefans voor dit concept ontwerp, hoe groter de kans dat Nederland vanaf 2019 de Formule 1 weer kan verwelkomen!" Zo laten de initiatiefnemers weten op hun site.

De plannen voor de baan zijn duidelijk: "Het 5.800 meter lange GP circuit telt 22 bochten, 14 naar rechts en 8 naar links. Er zijn 4 vol gas bochten en 6 inhaalpunten. Formule 1-auto's gaan 6 keer per ronde over de 300 km/u. Behalve Suzuka, Silverstone en Spa is er geen Formule 1-circuit dat zo snel én uitdagend is als Race Park Almere. Het 'stadion'-ontwerp biedt elke toeschouwer een vrij uitzicht over het hele circuit. Bijna alle bochten hebben een positieve verkanting van 5,71 graden, 2 bochten hebben een verkanting tot 15 graden. Daarbij heeft het circuit hoogteverschillen van 5 tot 15 meter ondanks het vlakke Nederlandse landschap."

Naast Formule 1 willen de mensen achter Race Park Almere ook andere klasses naar de baan in de Flevopolder halen. "Het Grand Prix-circuit is ontworpen voor de Formule 1 maar ook richt de organisatie zich op MotoGP, World Superbikes, DTM, WTCC, WEC, Blancpain Series, F3 en Formule E."

Er wordt nog wel gezocht naar partners en investeerders om het plan werkelijkheid te laten worden, dus of het circuit een droom blijft of werkelijkheid wordt valt nog te bezien. Een overzicht van de baan:

De plannen voor het circuit in Almere (Bron: YouTube/Racepark Almere)