Kamer wil geen pauze in overleg EU en Turkije

De Tweede Kamer is tegen het opschorten van de toetredingsgesprekken van de Europese Unie met Turkije. Het Europees Parlement riep de lidstaten van de EU vorige week op de onderhandelingen met Turkije te bevriezen vanwege onder meer de verslechterde mensenrechtensituatie in Turkije.

De motie van Harry van Bommel (SP) om voorlopig een einde aan te maken aan de gesprekken kreeg geen meerderheid. Bijna de hele oppositie steunde het voorstel van de SP. Maar regeringspartijen VVD en PvdA en de oppositionele Groep Kuzu/Öztürk stemden tegen. Wat de overwegingen van Kuzu en Öztürk zijn kunnen we raden, de beweegredenen van de coalitiepartijen komen hoogstwaarschijnlijk voort uit de vluchtelingendeal. Die zogenaamde Turkijedeal heeft gezorgd voor een fors lager aantal vluchtelingen in West-Europa, maar zal waarschijnlijk door Turkije worden opgezegd als de EU haar de rug toekeert.

Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) liet eerder al weten de gesprekken met de regering in Ankara niet te willen staken. De Kamer veroordeelde wel het optreden van de Turkse veiligheidstroepen in het zuidoosten van het land en de arrestatie van Koerdische parlementariërs.

Kamer wil geen pauze in overleg EU en Turkije
Kamer wil geen pauze in overleg EU en Turkije (Foto: ANP)