Vreselijk einde aan prachtig sprookje Chapecoense

Tien jaar geleden was Chapecoense nog een relatief anonieme club in het Braziliaanse voetbal. Al decennialang deden ze mee in de onderste regionen van het nationale voetbal, maar plotseling ging het allemaal anders.

In 2009 eindigde de ploeg plotseling als derde in de Serie D, het vierde niveau in de Braziliaanse voetbalpiramide. Het betekende promotie naar de Serie C, waar de club goed mee wist te komen. Na een zevende en zesde plek begon in 2012 de echte weg omhoog. De club uit Chapecó werd derde en promoveerde naar de Serie B, waar ze achter de illustere topclub Palmeiras gelijk tweede werden en dus wéér promoveerden.

Na zo'n 35 jaar was Chapecoense eindelijk terug in de Serie A, de topcompetitie in het Braziliaanse voetbal. In 2014 eindigden ze op de veertiende plek, ruim boven de degradatiestreep. Het leverde een plek op in de Copa Sudamericana, grofweg het Zuid-Amerikaanse equivalent van de Europa League. Daar werd vorig jaar een prachtig succes gevierd, want de club reikte tot de kwartfinales, terwijl in de nationale competitie de vijftiende plek gehaald werd.

Dit seizoen ging het zo mogelijk nog beter. In de Serie A werden weer grote stappen gezet en met nog één wedstrijd te spelen staat Chapecoense op de negende plaats. In de Copa Sudamericana werd het onmogelijke mogelijk voor Verdão, de bijnaam van de club. Vorige week speelden ze thuis met 0-0 gelijk in de halve finale tegen San Lorenzo, wat na de 1-1 in de uitwedstrijd betekende dat Chapecoense in de finale stond. Woensdag zou de club de eerste finalewedstrijd spelen in Colombia, tegen Atletico Nacional, maar het vliegtuig met de voltallige selectie aan boord zou nooit arriveren.

Het lijkt erop dat twee, drie of vier spelers de crash overleefd hebben en alleen van verdediger Alan Ruschel is zeker dat hij het heeft overleefd. Keeper Danilo zou de crash overleefd hebben, maar is volgens lokale media overleden op weg naar het ziekenhuis. Verdediger Neto zou door reddingswerkers levend gevonden zijn, maar ook dat is nog niet bevestigd. Marcelo Boeck, oud-keeper van onder meer Sporting Portugal, was niet aanwezig...hij had verlof gekregen om zijn verjaardag te kunnen vieren. 

Een aantal spelers was niet geselecteerd voor het duel en zou later naar Colombia afreizen. Zij verzamelden zich in de vroege dinsdagochtend in de kleedkamer in de Arena Condá in Chapecó.