Biatlonseizoen begonnen met estafettes

In het Zweedse Östersund is zondag ook het seizoen in de World Cup biatlon van start gegaan. Na een ellenlange zomer stonden zondag de eerste twee wedstrijden op het programma: de gemengde estafette en de zogenaamde 'single mixed estafette'. 

In de gemengde estafette was Noorwegen ijzersterk. Lisa Vittozzi en Dorothea Wierer hadden Italië naar de leiding gebracht, maar bij Lukas Hofer ging het mis. Bij het staand schieten dacht hij bij zijn vijfde en laatste schot dat het raak was, maar die bleek mis te zijn. Hofer moest zijn wapen weer opnieuw pakken, maar verloor zoveel concentratie dat hij de drie extra patronen allemaal naast het doel schoot.

Met name Ole Einar Bjørndalen profiteerde optimaal. De legendarische Noor ging naar de leiding en zag dat landgenoot Johannes Thingnes Bø het als slotloper overtuigend af kon maken - wat ook de vrouwen Marte Olsbu en Fanny Horn-Birkeland een zege opleverde. Duitsland werd tweede, Dominik Windisch sprintte de Rus Anton Shipulin er nog uit en bracht Italië zo alsnog de derde plek.

In de single mixed komen per land twee deelnemers in actie: één man en één vrouw. Frankrijk had zich in tegenstelling tot bijvoorbeeld Noorwegen vol op dit onderdeel gericht. Veelvoudig World Cup-winnaar Martin Fourcade vormde een duo met Marie Dorin Habert, de nummer twee van de World Cup vorig seizoen. Vooral de Oostenrijkse Lisa Theresa Hauser bood sterk weerstand tegen Dorin Habert, maar Hauser's ploeggenote Simon Eder was telkens niet opgewassen tegen Fourcade. Op vrij ruime achterstand werd het Oostenrijkse duo tweede achter de dominante Fransen, terwijl Franziska Preuss en Erik Lesser Duitsland de derde plek bezorgden.