Cleveland Cavaliers laat langs Philadelphia 76ers

In de NBA stond zondagavond een wedstrijd op het programma tussen de ploeg die al jaren rond de laatste plaats bivakkeert, de Philadelphia 76ers, en de regerend NBA-kampioen: de Cleveland Cavaliers.

Op papier zou deze wedstrijd snel beslist moeten zijn, maar Philadelphia stond tot in het vierde kwart continu op voorsprong. Met nog negen minuten te spelen scoorde Kyrie Irving een circusschot, waarmee de Cavaliers voor het eerst een voorsprong namen: 85-84. Philadelphia had geen eindschot in huis en Cleveland kreeg de verwachte zege, 112-108.

Philadelphia is al een paar jaar bezig met het opbouwen van een nieuw topteam via de jaarlijkse draft. Dit jaar moet de ploeg hier voor het eerst de vruchten van plukken. Na twee jaar blessureleed maakte Joel Embiid dit seizoen zijn debuut. De Kameroenees, die op zijn vijftiende voor het eerst een basketbal aanraakte, lijkt zijn belofte meer dan waar te maken. Hij combineert lengte (2,18 meter) met souplesse, atletisch vermogen en een bovengemiddeld goed schot. Ook de jonge Kroaat Dario Saric, overgekomen uit de Spaanse competitie, levert direct een belangrijke bijdrage voor de 76ers. Binnenkort zal de als eerste gedrafte rookie Ben Simmons zijn debuut maken. De forward brak in de voorbereiding van het seizoen zijn voet en miste de seizoenstart. Deze spelers moeten de kern gaan vormen van een team dat voor het eerst sinds 2012 de play-offs gaat halen.

Voor nu is dat nog even te vroeg. De ervaren Cavaliers boekten hun dertiende zege. Irving scoorde 39 punten, Kevin Love voegde 25 punten en 11 rebounds toe en LeBron James, waarom niet, kwam weer tot een triple double: 26 punten, 10 rebounds, 13 assists. Bij Philadelphia, dat dit seizoen pas vier keer won, scoorden zeven spelers in de dubbele cijfers. Joel Embiid leidde zijn ploeg met 22 punten. Om zijn veelzijdigheid te onderstrepen: hij combineerde 3 geblokte schoten met 3 gemaakte driepunters.