Finse langlaufer stunt voor eigen publiek, Bjørgen is terug

Langlaufer Iivo Niskanen heeft voor de tweede keer in zijn carrière een World Cup-wedstrijd gewonnen. De Fin was voor eigen publiek in Kuusamo de beste op de 15 kilometer klassieke stijl. Opvallend genoeg is dat ook precies de wedstrijd waar hij in november 2014 zijn tot nu toe enige zege pakte.

Niskanen was voor eigen publiek de eerste echte topper die een snelle tijd neerzette en daar beet de een na de ander zich op stuk. De Noorse armada moest daardoor genoegen nemen met de tweede, derde, vierde en zesde plekken. Emil Iversen was op tien seconden de best of the rest, één seconde voor Martin Johnsrud Sundby. 

Bij de vrouwen liet Marit Bjørgen zien definitief terug te zijn na haar zwangerschapsperiode. Zaterdag maakte de 36-jarige Noorse op de sprint haar comeback nadat ze in maart 2015 voor het laatst in de World Cup in actie kwam. Zondag werd de 10 kilometer klassiek gehouden en dat werd de 103e individuele World Cup-zege voor de Noorse legende. Spannend werd het wel, want de Finse Krista Pärmäkoski was dicht bij een daverende stunt. Aangemoedigd door duizenden Finnen kwam ze minder dan vijf seconden tekort voor de zege, maar ook plek twee leverde veel gejuich op. Heidi Weng werd ruim tien seconden achter haar winnende landgenote derde. 

Bjørgen is weer helemaal terug (Bron: YouTube)