Nilsson verslaat Noorse langlaufsters, nieuw toptalent staat op

Ook in het langlaufen is het World Cup-seizoen zaterdag eindelijk weer van start gegaan. In het Finse Kuusamo stond de eerste wedstrijd op het programma, een sprint in klassieke stijl.

Bij de vrouwen waren daar al snel de nodige verrassingen te noteren, vooral in het Noorse kamp. Marit Bjørgen maakt haar comeback na zwangerschap, maar de vaak dominante Noorse moest in de halve finales van de sprint afscheid nemen. Ook voor landgenote Ingvild Flugstad Østberg waren de halve finales het eindstation, waardoor Heidi Weng en sprintkanon Maiken Caspersen Falla de Noorse eer in de finale hoog moesten houden.

Ze kregen daarin vooral concurrentie van de Zweedse topsprinter Stina Nilsson. De Russische Yulia Belorukova stond na een indrukwekkende dag eveneens in de finale, net als haar landgenote Natalia Matveeva en de Finse Krista Parmakoski. In die finale opende Nilsson op het klimmetje voor de laatste bocht de aanval en hoewel Falla nog dichtbij kwam, was de eerste zege in klassieke stijl een feit voor de jonge Zweedse. Weng pakte de derde podiumplek.

Samenvatting van de wedstrijd bij de vrouwen (Bron: YouTube)

Bij de mannen maakte vooral de pas 20-jarige Noor Johannes Høsflot Klæbo grote indruk. Vorige week was hij in een lokale wedstrijd in Noorwegen al de beste, dit keer legde hij de hele wereldtop er in de kwart- en halve finales op met zijn zeer krachtige sprints bergop. In de finale was het echter een beetje op voor de onervaren Noor. Landgenoot Pål Golberg profiteerde en boekte een knappe zege, terwijl de Zweed Calle Halfvarsson tweede werd. Klæbo rekende nog wel af met Teodor Peterson en pakte zo zijn eerste World Cup-podium ooit, waarmee duidelijk werd dat we van de jonge Noor nog veel gaan horen.

 

Samenvatting van de wedstrijd bij de mannen (Bron: YouTube)