Rutte: Castro was markant gezicht 20e eeuw

Fidel Castro was een van de markantste gezichten van de twintigste eeuw. Dat zei premier Mark Rutte in reactie op het overlijden van de voormalige Cubaanse dictator.

"Fidel Castro schreef wereldgeschiedenis. Hij omspant in persoon een periode van de Cubacrisis tot de historische handdruk tussen zijn broer en president Obama. Onder zijn bewind vonden ook ernstige mensenrechtenschendingen plaats", zei Rutte zaterdag.

Andere leiders
De Indiase president Pranab Mukherjee betuigde als een van de eerste wereldleiders zijn medeleven. "Welgemeende condoleances na het trieste overlijden van Cuba's revolutionaire leider, voormalig president en vriend van India, Fidel Castro", liet Mukherjee weten via Twitter. De Indiase premier Narendra Modi sprak zijn steun uit voor het Cubaanse volk.

President Rafael Corra van van Ecuador noemde Castro op Twitter 'een groot man' en sloot zijn tweet af met "Leve Cuba! Leve Latijns-Amerika!" Ook president Salvador Sánchez deelde zijn gevoelens van rouw over de dood van Castro, die "zal voortleven in de harten van de solidaire volken die strijden voor gerechtigheid, waardigheid en broederschap".

"Fidel Castro was een vriend van Mexico, voorvechter van een wederzijdse relatie gebaseerd op respect, dialoog en solidariteit", twitterde de Mexicaanse president Enrique Peña Nieto. Zijn collega uit Venezuela, Nicolás Maduro, meldde dat hij Raúl Castro heeft gebeld om zijn solidariteit en liefde te betuigen aan het Cubaanse volk.

De Iraanse ayatolla Ali Khamenei stond stil bij het gesprek dat hij in 1992 met Castro had en zei dat het in Castro's aard lag om mensen te vertrouwen.

Vladimir Poetin
In een telegram aan de Cubaanse regering heeft ook de Russische president Vladimir Poetin zijn medeleven betuigd. "Castro wordt terecht gezien als symbool van een tijdperk in de wereldgeschiedenis. Het vrije en onafhankelijke Cuba dat hij opbouwde, werd een invloedrijk lid van de internationale gemeenschap en een inspirerend voorbeeld voor veel landen en volkeren", aldus de Russische leider.

"Castro was een oprechte vriend op wie Rusland kon bouwen. Hij heeft geweldig bijgedragen aan de ontwikkeling van Russisch-Cubaanse betrekkingen en strategische samenwerking op alle gebieden."

Wereldleiders reageren op overlijden Castro
Rutte: Castro was markant gezicht 20e eeuw (Foto: ANP)