Gewichtheffer moet dubbel goud inleveren: "Ik ben geschokt"

Gewichtheffer Ilya Ilyin moet definitief 'zijn' twee gouden olympische medailles inleveren. De Kazakh won in 2008 en 2012 goud op de Olympische Spelen van Beijing en Londen, maar dit jaar bleek hij tijdens beide Spelen doping te hebben gebruikt. Het was de zoveelste schok voor de gewichthefwereld, want Ilyin is - of was - een ware legende. Nog nooit had hij een competitie verloren, wat hem wereldtitels, records en dus olympisch goud opleverde.

Dat hij bij hertesten van in 2008 en 2012 genomen urinemonsters positief was is al een tijdje bekend, maar het was wachten op een definitieve uitspraak over zijn medailles. Deze week kreeg hij, naar eigen zeggen via lokale media, te horen dat die gouden medailles ingeleverd moeten worden. 

"Ik ben geschokt, helemaal in de war", verklaarde de gevallen Kazakhse sportheld op een persconferentie. "Zoals jullie weten ben ik bezig met Engelse lessen en vlak voor mijn les hoorde ik het nieuws. Net als iedereen was ik geschokt, maar ik heb mijzelf bij elkaar geraapt, ben naar de les gegaan en ging daarna naar de sportschool. Ik hou van gewichtheffen, het geeft me energie en het houdt me kalm", aldus Ilyin.

"Dit hele negatieve gedoe rondom de olympische medailles is tot een einde gekomen. Hoe moeilijk het ook is geweest, we moeten om de tafel gaan zitten, praten en conclusies trekken. Mensen steunen mij nog en daar ben ik dankbaar voor, want de mensen die mijn overwinningen van dichtbij meegemaakt hebben weten hoe moeilijk het voor mij is geweest om te winnen."