Langste paralympiër ooit niet blij met aandacht voor lengte

De Iraanse zitvolleyballer Morteza Mehrzad kwam tijdens de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro dit jaar wereldwijd in het nieuws. De 29-jarige speler is met zijn 2,46 meter dan ook een opvallende verschijning en voor zover bekend de langste paralympiër ooit.

Toch is hij niet al te gelukkig met de aandacht die hij vanwege zijn lengte kreeg. "Het is niet zo dat ik het hele team ben, maar toch kreeg ik bijna alle aandacht. Ik ben alleen maar langer dan de rest", vertelt Mehrzad. Het is niet zo dat hij het alleen maar negatief inziet: "Voor dit alles werd ik vooral als hele lange man gezien, nu zien mensen me in elk geval in eigen land vooral als paralympisch sporter."

Mehrzad mag weliswaar 29 jaar oud zijn, ervaren is hij op topniveau nog zeker niet. Vijf jaar geleden was hij te zien in een Iraanse TV-show, waar een zitvolleybalcoach hem opmerkte. In maart van dit jaar maakte hij zijn debuut in het nationale team. "De Intercontinental Cup in China was mijn eerste internationale toernooi. Na elke trainingssessie praatten we over de Spelen in Londen, wat daar gebeurde en hoe het allemaal in zijn werk gaat. Mijn teamgenoten hebben mij snel in het team opgenomen en me heel erg geholpen", vertelt hij dankbaar.

Mehrad was niet alleen maar een lange speler, hij was een bepalende factor op weg naar paralympisch goud in Rio. Met maar liefst 28 punten was hij de topscorer in de met 3-1 gewonnen finale tegen Bosnië & Herzegovina. Dat Iran won was overigens geen hele grote verrassing. Sinds 1988 haalde de ploeg op het paralympisch zitvolleybaltoernooi altijd de finale, maar in Londen moesten ze genoegen nemen met zilver. "Zodra we in Rio van het podium stapten moest de blik al op Tokyo", zo keek Mehrzad al vooruit. 

Mehrzad in actie in Rio, waar de ploeg paralympisch goud won (Bron: YouTube)