Sylvana Simons krijgt beveiliging

Sylvana Simons van de politieke beweging DENK krijgt bescherming. Dat gebeurt naar aanleiding van concrete bedreigingen aan het adres van het kandidaat-Kamerlid. Er worden "zichtbare en onzichtbare maatregelen" getroffen om haar te beschermen. Dat heeft Tweede Kamerlid Tunahan Kuzu dinsdag gezegd, na een gesprek met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en het Openbaar Ministerie.

Volgens Kuzu zijn er concrete bedreigingen waar DENK zich ernstig zorgen over maakt. "Je hebt maar een persoon nodig." Simons heeft niet overwogen te stoppen wegens de dreigementen, zei hij verder.

Kuzu riep premier Mark Rutte op om zich tegen de bedreigingen aan het adres van Simons uit te spreken. "Hij moet laten weten dat dit echt niet meer kan. Dit is een brug te ver en moet ophouden." Rutte is momenteel op handelsmissie in Indonesië.

Simons, die zich eerder dit jaar aansloot bij Kuzu's politieke beweging DENK, is al meermaals het slachtoffer geworden van racistische uitingen. Deze week verschenen er bewerkte foto's, waarop onder meer het hoofd van Simons op beelden van gelynchte zwarte Amerikanen was gemonteerd.

Kuzu: maatregelen voor bescherming Sylvana
Kuzu: maatregelen voor bescherming Sylvana (Foto: ANP)