Record Stalman na 32 jaar afgenomen door dopingbekentenis

Ria Stalman is haar Nederlands record discuswerpen definitief kwijt. De olympisch kampioene van 1984 gooide eerder in dat jaar een afstand van 71,22 meter, goed voor de zeventiende plek op de wereldranglijst aller tijden en veruit de beste Nederlandse prestatie ooit.

Stalman bekende in januari in de laatste jaren van haar carrière systematisch doping te hebben gebruikt. De Nederlandse Atletiekunie liet gelijk daarna al weten haar record te willen schrappen, maar men heeft eerst overleg gepleegd met het Nederlands Olympisch Comité, NOC*NSF. 

"Of bij de prestaties van anderen in het verleden dopingcontroles zijn uitgevoerd kunnen we nu niet meer met zekerheid vaststellen", zegt de voorzitter van de Atletiekunie, Theo Hoex, tegenover de NOS"De huidige generatie atleten zal zich moeten richten op een limiet die door de recordcommissie van de bond ingesteld zal worden." Stalman is ook haar erelidmaatschap van de bond kwijt.

Corrie de Bruin wordt de nieuwe houdster van het nationale record. De jongere zus van dopingzondaar Erik de Bruin - op zijn beurt ook getrouwd met een op doping betrapte sporter - gooide de discus in 1998 naar 63,88 meter. Stalman reageerde gelaten op het kwijtraken van haar record. "Ik weet wat ik bij Andere Tijden gezegd heb en ik aanvaard de consequenties."