Eerste Nederlandse GP-winnaar motoren overleden

De Nederlandse oud-motorcoureur Jan Huberts is afgelopen weekeinde overleden. De eerste Nederlander die een grand prix in de motorsport wist te winnen overleed in zijn woonplaats Assen. Huberts is 79 jaar geworden.

Huberts debuteerde in 1960 in de 50cc-klasse tijdens de TT van Assen. In de negentien jaar daarna reed hij in totaal 37 keer een grand prix, waarbij zijn grootste successen al vrij vroeg kwamen. Op 13 mei 1962 werd hij op het fameuze Circuit de Charades de eerste Nederlandse grand prix-winnaar ooit, door de Grand Prix van Frankrijk op zijn naam te schrijven. Later in dat jaar zegevierde Huberts ook op de Sachsenring tijdens de Grand Prix van Oost-Duitsland, zijn tweede en laatste zege.

Huberts bleef lang actief in de wereld van de motorsport. Zo zette hij in 1981 het wereldrecord op de kilometer met vliegende start neer voor 50cc-motoren. Dat bleef tot 2008 staan. In 1999, 2000 en 2001 kwam Hubert als teambaas van DeeCee Racing in actie in de 500cc, de voorganger van de MotoGP. Onder meer Barry Veneman en de Australische regenspecialist Anthony West kwamen voor Hubert's team uit. 

Huberts voor een race in Tubbergen (Foto: WikiCommons/Anefo)
Huberts voor een race in Tubbergen (Foto: WikiCommons/Anefo)