Genitaliën delen in Watch Dogs 2 levert ban op

Ubisofts nieuwe openwereldgame Watch Dogs 2 biedt een uitgestrekt speelveld vol bezienswaardigheden in de San Francisco Bay Area. Zo ook tussen de benen van menig NPC (non-playable character). Het blijkt namelijk dat Ubisoft de character models in Watch Dogs 2 heeft voorzien van volledig gemodelleerde genitaliën. Daar kwam ook de Engelse Adam achter, die na het delen van een flamoes-screenshot zijn PSN-rechten zag verdwijnen.

Adam wist een vervroegd exemplaar van Watch Dogs 2 te bemachtigen maar kon er niet erg lang van genieten. Op zondag werd zijn PlayStation Network-account geblokkeerd op straffe van het delen van een digitale vagijn. Adam verklaart: "Op zondagavond blies ik [in Watch Dogs 2, red.] per ongeluk een groep vrouwen op met behulp van een lekkende gaspijp, en toen zag ik *het*: een van de vrouwelijke achtergrondpersonages toonde in vol ornaat haar voorbips. Ik besloot een screenshot te maken van dit grappige aangezicht, en deze te delen met vrienden op Twitter".

Een dag later blijkt Adam opeens geen gebruik meer te kunnen maken van verschillende diensten in de game. Bij een poging om op zijn PSN-account in te loggen krijgt Adam de melding te zien dat zijn account gedurende een week verbannen is van het netwerk, als gevolg van het publiceren van naakt-content: "We’re writing to inform you that your Sony Entertainment Network account has been temporarily suspended. We’ve made this decision based on your online activity in Live from PlayStation on 14-11-2016. Content of an adult or sexual nature is against our Code of Conduct".

Het is niet alsof de zichtbare geslachtsdelen in Watch Dogs 2 zich heimelijk langs de ESRB-controle hebben gemanouvreerd. Sterker nog, de waardering van die instantie is duidelijk over de aanwezigheid van naakt in de game. Het is ook niet dat de nudisten in San Fran hun naaktheid onder stoelen of banken steken. Er verschenen al meerdere selfies van spelers die zichzelf op de kiek zetten met wildplassende papzakken en hoelahoepende hangtiethippies. Het wachten is tot dit fenomeen tot een ware hype is verworden, al zijn we vooral benieuwd naar de reactie van Sony. Het is tenslotte gewoon in-game content wat gedeeld wordt.