'Qatar mogelijke kandidaat voor Olympische Spelen'

De president van het Internationaal Olympisch Comité, Thomas Bach, heeft gezegd dat hij Qatar ziet als prima kandidaat om in de toekomst de Olympische Spelen te organiseren. De Duitser is in het land onder meer op bezoek bij de Aspire Academy, waar jonge sporters een opleiding en sporttraining krijgen.

"Ik kan me voorstellen dat Qatar op een dag met een sterke kandidatuur komt om de Spelen te organiseren", vertelde Bach. De Qatarese hoofdstad Doha meldde zich eerder al aan als gaststad voor de Spelen van 2016 en 2020, maar haalde de eindfase van de selectie niet. In de afgelopen jaren werden veel grote toernooien in het land gehouden, zoals WK's boksen, handbal en - dit jaar - wegwielrennen. In 2019 vindt het WK atletiek plaats in Doha en drie jaar later strijkt zelfs het WK voetbal er neer.

De procedure voor steden om zich aan te melden voor de Zomerspelen van 2024 is in volle gang, maar volgens Bach is dat nog te vroeg voor een echt goede poging van Qatar. "We zijn nu met name op 2024 gericht en speculeren nog niet over de jaren daarna", aldus Bach, die onder de indruk was van de Aspire Academy. "Dit is een van de hoogtepunten in de wereld als het gaat om de combinatie van educatie, wetenschappelijke mogelijkheden en het groeien in de sport." De bekendste atleet van de academie is zonder meer hoogspringer Mutaz Essa Barshim, die in Londen olympisch brons won en in Rio de Janeiro dit jaar zilver veroverde.