Knegt rijdt wereldrecord uit de boeken

Shorttracker Sjinkie Knegt mag zich sinds zondagavond houder van het wereldrecord op de 1500 meter noemen. De Nederlander snelde tijdens de World Cup in Salt Lake City in de finale van de tweede 1500 meter van het weekeinde na 2:07,943 minuten als winnaar over de finish. 

Met zijn tijd was Knegt veel sneller dan de oude toptijd. Die stond al sinds 2011 met 2:09,041 op naam van de in april van dit jaar overleden Zuid-Koreaan Noh Jin-kyu. De hele top-4 van de finale in Salt Lake dook overigens onder die oude toptijd, maar Knegt was een klasse apart. 

Het was de tweede medaille voor de Nederlandse shorttrackploeg in Salt Lake, waar de tweede World Cup van het seizoen gehouden wordt. Op de 1000 meter bij de vrouwen liet Suzanne Schulting zien definitief bij de wereldtop te horen. In de finale moest ze alleen de Zuid-Koreaanse Kim Ji-yoo voor zich dulden, waardoor ze al haar derde individuele medaille van het prille seizoen pakte. De enige andere individuele finaleplek voor Nederland kwam op de eerste 1500 meter bij de vrouwen, maar Jorien ter Mors werd als straf teruggezet naar de laatste plek.

Dat in Salt Lake bijzonder hard gereden wordt was het hele weekeinde al duidelijk. Het wereldrecord van Knegt was nummer vijf van de World Cup aldaar, nadat onder meer Elise Christie in de kwartfinales van de 500 meter al een wereldrecord neerzette.