Oud-zwemkampioen Rusland vertrouwt succes Amerikanen niet

De Russische oud-zwemmer Denis Pankratov zegt weinig vertrouwen te hebben in het succes van de Amerikaanse zwemmers tijdens de Olympische Spelen - waarbij hij met name doelt op het eerlijk behalen van die successen. Pankratov, tweevoudig olympisch kampioen in Atlanta 1996, vind de ontwikkeling van veel Amerikaanse zwemmers maar opvallend.

"Als we onze resultaten in Rio vergelijken met de Amerikanen hebben we weinig om trots op te zijn, maar vergeleken met alle andere Europese landen en zelfs Australië hebben we het best goed gedaan. Toch moeten we ons ernstig afvragen waarom de Amerikanen zo veel konden winnen", aldus Pankratov. Rusland pakte in het zwembad in Rio slechts vier medailles: twee keer brons, twee keer zilver. De Amerikaanse ploeg won maar liefst zestien keer goud. Ter vergelijking: Australië en Hongarije delen de tweede plek wat gouden medailles betreft. Beide landen wonnen er drie.

"Ik was Europees kampioen junioren en trainde in de VS. Mijn leeftijdsgenoten daar kwamen nog niet eens in de buurt van wat ik en een aantal landgenoten van mij konden, het schoot gewoon niet op. En later blijkt dan dat die lelijke eendjes allemaal grote kampioenen worden? Ik heb er zo mijn vragen bij...Ik geloof niet dat iemand die het ene jaar nog niet eens bij de beste tien van zijn land hoort, één of twee jaar later ineens olympisch goud kan winnen", stelt Pankratov. "Ik geloof wel in wonderen, natuurlijk, maar niet elke keer weer."