PostNL wijst bod Belgisch Bpost af

PostNL heeft het "ongevraagde en voorwaardelijke" overnamevoorstel van het Belgische Bpost afgewezen. Dat maakte het postbedrijf vrijdag bekend.

Bpost liet onlangs weten bereid te zijn een bod uit te brengen van 2,825 euro in cash en 0,1202 aandelen per aandeel PostNL. Dat voorstel waardeerde PostNL op dat moment op 2,5 miljard. De Belgen benadrukten dat er alleen een concreet bod zou volgen indien PostNL met het voorstel zou instemmen.

Het voorstel kon het Nederlandse postbedrijf echter niet bekoren. PostNL heeft vertrouwen in de toekomst als zelfstandig bedrijf. Bovendien is het bod te laag en te riskant voor de aandeelhouders van PostNL en zijn de niet financiële voorwaarden te vrijblijvend.

Daarnaast zet PostNL zijn vraagtekens bij een krachtenbundeling die zou betekenen dat de Belgische overheid een te grote vinger in de pap krijgt. België is nu voor 51 procent eigenaar van Bpost. Dat zou na overname van PostNL afnemen naar 40 procent, maar dat neemt volgens PostNL niet weg dat de overheid de-facto nog steeds controle zou uit kunnen oefenen.

PostNL wijst bod Belgisch Bpost af
PostNL wijst bod Belgisch Bpost af (Foto: ANP)