FOK! Wat een weer: Lagedruk-invloeden

Een zeer goeiemorgen! Ik denk dat veel mensen dagen als gisteren het liefst willen vergeten. Ten noorden van de lijn Schagen-Emmen bleef het vrijwel overal droog, maar ook daar overheerste de bewolking. Ten zuiden daarvan heeft het vrijwel de hele dag geregend. Niet dat het met bakken uit de lucht kwam, maar hele gestage regenval. Plaatselijk viel er 10 millimeter. In het zuiden wat meer, elders wat minder. Ik klokte om 19.00 ruim 10 mm af, en dat kwam omdat het tussen 11 en 12 uur echt even stevig regende. De rest van de dag viel er maar 5 millimeter over zes uur verspreid, dus dat was echt niet veel.

In de loop van de avond en nacht begon de regen zich langzaam zuidwaarts te verplaatsen. In het noorden klaarde het wat op, maar ontstonden er ook meteen diverse mistbanken. In de koude lucht die daar nog aanwezig is, was er sprake van lokale gladheid en ook omdat daar het kwik tot onder nul dook. Elders in het land bleef de bewolking overheersen en was het 2 tot 3 graden. Neerslag die in de heuvels van Limburg viel kon dus overgegaan zijn in natte sneeuw. 

Voor vandaag is het weer een lastige kwestie, want diezelfde storing blijft akelig dicht in de buurt. In het zuiden zit sowieso de meeste bewolking en regen, maar tot hoever dat noordwaarts reikt is nog maar de vraag. De laatste modellen wijzen op een lijn van Leiden-Utrecht-Enschede. Echter, er hoeft maar een golfje te ontstaan of het front trekt even wat verder noordwaarts, dan zit een groot deel van het land in de regen. Toch is het zo dat alles erop lijkt dat het noorden van het land het droog gaat houden. Opklaringen? Nee. Dat zie ik niet zitten. Alleen in Groningen en Friesland kan de zon er even wazig doorheen komen, maar elders kunnen we opnieuw een zonloze dag noteren. 

Dan hebben we nog een kwestie. Als de neerslag onder de rivieren blijft, kan de stroming toch zwak landinwaarts worden. Maar dan ontstaan er boven de zee weer buien, iets wat we dinsdag ook zagen. Die trekken dan met die zwakke stroming de kustprovincies binnen. Het gevolg is dat dan daar ook weer flink wat neerslag kan vallen, al dan niet gepaard met onweer. Het hangt allemaal af hoe die depressie koerst. Dat zal de komende uren duidelijk worden over het hoe en wat.

Kortom, er valt veel te beleven, en ook te leren, want een kleine koerswijziging van de depressie en alles verloopt anders. ik volg het natuurlijk op de voet.

Hoe gaan we verder? Nou morgen is ook nog steeds onzeker, omdat die depressie niet echt haast heeft. Wat wel zeker lijkt is dat vrijdag een mooie dag gaat worden. 

Maar nogmaals, details kunnen de komende 24 uur veel verschil uit gaan maken. Komen we dus op terug. 

Fijne dag! 

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 07:44
Zon onder: 17:01
Zonkracht: 2 / 1
 
Qltel was even een weekje in Portugal in de Algarve. (Foto: qltel)
                Qltel was op vakantie in Portugal en maakte deze strandfoto's. ( foto: qltel)
Qltel was even een weekje in Portugal in de Algarve. (Foto: qltel)
                  Hij had even wat regen, maar verder was het heerlijk weer. ( foto: qltel)
Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!
Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1444 De Slag bij Varna wordt door de Ottomanen gewonnen. 
1965 Het beeld van Manneken Pis wordt gestolen van zijn sokkel in Belgie,
1969 De eerste aflevering van Sesame Street in Amerika.
1989 De val van de Berlijnse Muur. En dat in de nacht van 9 op 10 november. 
2015 Gene Amdahl, een Amerikaans computerontwerper overlijdt.