Noord-Koreaanse jeugdkeeper jaar geschorst na opzichtige 'blunder'

De Noord-Koreaanse voetbalkeeper Jang Paek-ho is voor een jaar geschorst vanwege een wel erg opzichtige 'blunder'. Tijdens het Aziatisch kampioenschap voor spelers tot 16 jaar, eerder dit jaar in India, liet Jang in de laatste groepswedstrijd tegen Oezbekistan een bal behoorlijk simpel door. Op die manier werd een zware tegenstander in de knock-outfase ontweken en trof men het op papier zwakkere Oman. Het mocht overigens niet baten, want na de winst op Oman bleek Iran na penalties te sterk.

De Aziatische voetbalbond AFC heeft het incident inmiddels onderzocht en heeft bepaald dat Jang de bal expres doorgelaten heeft. Yung Jong-su, de coach van het team, is ook voor een jaar geschorst en mag net als zijn keeper geen enkele taak in het voetbal uitoefenen gedurende die tijd. Yung kreeg daarnaast omgerekend €4500 boete, terwijl Jang zelf ook €900 op mag hoesten. De penningmeester van de Noord-Koreaanse bond moet ook in de buidel tasten: de AFC legde de bond een boete van €18.000 op. 

Het bereiken van de halve finales op het toernooi betekende overigens plaatsing voor het WK onder 17 van volgend jaar. Daar mag Noord-Korea wel aan meedoen, weliswaar zonder Jang en Yung. 

De opvallende 'blunder' van Jang (Bron: YouTube)