Britse pers: rechters zijn de vijand

Na de uitspraak van de Britse High Court dat het parlement over de Brexit gaat en niet de regering, hebben diverse kranten woedend gereageerd. Ze beschuldigen de rechtbank van verraad aan de democratie. Maar het ministerie van Justitie komt niet voor ze op, tot ongenoegen van de oppositie.

Volgens de Daily Mail zijn de rechters vijanden van het volk. De Daily Express schrijft dat de democatie op de dag van de uitspraak is gestorven.

In juni stemde 52 procent in een referendum voor een vertrek uit de Europese Unie. De rechtbank oordeelde donderdag dat de regering niet op eigen houtje mag beslissen om Artikel 50 in werking te stellen, waarmee de Brexit op gang komt. Hiervoor is toestemming van het parlement nodig. Desondanks wordt niet verwacht dat het parlement dit tegenhoudt. Volgende maand dient nog wel een hoger beroep.

De Labourpartij vindt zowel de uitingen in de pers als de stilte van het ministerie van Justitie hierover genant. De minister zou de rechters in de steek laten. Maar ook het Conservatieve parlementslid Dominic Grieve vindt het beschamend. "Het doet denken aan het Zimbabwe van Mugabe. De rechters hebben echter precies datgene gedaan wat van hen is gevraagd", zei hij in BBC Newsnight.

Labour-schaduwminister Richard Burgon eist dat de regering ingrijpt. "De eerste taak van minister van Justitie Liz Truss is het beschermen van de onafhankelijke rechtspraak. Ik schaam me eigenlijk voor haar stilte, ze laat hiermee de Britse rechtsstaat vallen."

Maar Stephen Glover van de Daily Mail vindt de kritiek op de rechters terecht. "Ze hebben beslissend ingegrepen in de politieke gang van zaken en kunnen dit dus gewoon verwachten."

Tijdens de Brexit-campagne werd echter veelvuldig gehamerd op het terughalen van de beslissingsbevoegdheid van Brussel naar het eigen soevereine parlement. Daarom kan de kritiek op de gerechtelijke uitspraak onder veel van de 48 procent die tegen Brexit stemden, op hoon rekenen.