Monasch wil af van Europees Parlement

Van kandidaat-lijsttrekker Jacques Monasch van de PvdA kan het Europees Parlement verdwijnen. Dat staat in zijn manifest dat hij dinsdag heeft gepubliceerd. De macht van Brussel moet worden beperkt, vindt hij. "Nationale parlementen moeten weer leidend worden."

Tweede Kamerlid Monasch vindt dat het PvdA-verkiezingsprogramma op de punten van integratie, asiel en migratie, de menselijke maat, ouderenzorg en Europa tekort schiet.

Hij wil alleen nog "een duidelijk begrensd aantal" vluchtelingen uitnodigen uit UNHCR-vluchtelingenkampen. Hij wil "liever minder asielzoeker goed opgevangen, dan teveel die aan hun lot worden overgelaten". Ook wordt Syriëgangers de toegang tot Nederland ontzegd als het aan Monasch ligt.

Verder ontstaan volgens hem veel problemen doordat publieke organisaties (politie, onderwijs en zorg) te groot zijn geworden. Dat ondermijnt volgens hem de betrokkenheid, zeggenschap, verantwoordelijkheid en creativiteit van de mensen die er werken. "Grootschaligheid leidt tot ongelijkheid."

Met zijn manifest neemt Monasch nadrukkelijk afstand van de koers die de partij voor de verkiezingen heeft gekozen, en lijkt hij stemmers weg te willen halen bij de PVV en andere integratie-/Europakritische partijen. Op 9 december moet duidelijk zijn wie de lijsttrekker bij de PvdA wordt.

Monasch wil af van Europees Parlement
Monasch wil af van Europees Parlement (Foto: ANP)