Meer onderzoek naar zonnekoning Bouman

Het toezicht op de Centrale Ondernemingsraad (COR) van de Nationale Politie heeft gefaald en er is veel geld verspild. Die conclusie volgt uit intern onderzoek van de afdeling Veiligheid, Integriteit en Klachten van het Politiedienstencentrum. De Tweede Kamer heeft geschokt gereageerd en wil ook een extern onderzoek.

De uitkomsten van het onderzoek naar de COR schetsen een bizar beeld, dat niet te rijmen valt met de financieel zware tijden waarin de politie verkeert. In anderhalf jaar werd er 1,6 miljoen euro doorheen gejaagd, waarvan een groot deel op ging aan feesten, diners in het Amstelhotel, reisjes naar de Antillen, maatpakken en overnachtingen met champagneontbijt in het resort van een bevriende ondernemer. 

De toenmalige korpschef van de Nationale Politie, Gerard Bouman (1952), wordt opmerkelijk genoeg niet op non-actief gesteld door minister Ard van der Steur. De bewindsman wil eerst de uitkomst van het externe onderzoek afwachten, om te kijken 'wat er van de korpschef verwacht mocht worden'. Overigens wilde de voorzitter van de COR, Frank Giltay, slechts verantwoording afleggen aan Bouman en sloot hij andere COR-leden buiten. Bouman keurde alle declaraties goed.

Gerard Bouman trad in 2013 aan bij de Nationale Politie, die toen nog gevormd moest worden door het samenvoegen van 26 regionale korpsen. Per 1 februari 2016 stapte hij op, en na die drie jaar tijd staat de Nationale Politie nog steeds niet op poten en stijgt de onvrede onder het personeel steeds verder. Maar wat nog meer opvalt, is het grote aantal schandalen dat in die tijd rondom Bouman aan het licht gekomen is. 

Zo waren er problemen bij de aanbestedingen van nieuwe politieauto's en portofoons. Hij gaf de agenten die Mitch Henriquez arresteerden (die daarbij om het leven kwam) een baangarantie. De politiebonden zegden het vertrouwen in hem op, Tot slot was zijn salaris boven de Balkenendenorm, en krijgt hij dat nog steeds uitbetaald omdat hij na zijn ontslag nog 21 maanden mocht aanblijven als 'adviseur', onder meer op Bonaire. Uit die rol weigert Van der Steur hem nu dus te ontheffen.

Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Bouman beloofde agenten niet te ontslaan (Foto: ANP)
Gerard Bouman gaf akkoord voor 1,6 miljoen aan declaraties (Foto: ANP)