PvdA wil wel met GroenLinks, maar niet andersom

In zijn wekelijkse peiling heeft Maurice de Hond ditmaal onderzocht of de diverse kiezers positief staan tegen de recent besproken fractiefusie tussen GroenLinks en de PvdA. Niet geheel verrassend: de partij die daar het meeste voordeel van zou hebben kent de meeste voorstanders.

67% van de PvdA-stemmers zou namelijk voor een dergelijke samenwerking zijn, en maar 23% van de GroenLinks-stemmers. Overigens zijn panelleden die op andere partijen stemmen, inclusief de linkse, ook overwegend tegenstander van zo'n fusie. Op een vervolgvraag over de invloed op stemgedrag bij samenwerking weinig verrassende uitslagen - behalve dat voor 42% van de GroenLinksers de kans dat ze op GL zouden stemmen, zou afnemen. Het is dus niet al te waarschijnlijk dat Jesse Klaver en de zijnen open staan voor een gezamenlijke linkse fractie.

In de peiling van deze week komen ze slechts tot 63 zetels, maar de Hond heeft ook gevraagd wat het zou betekenen als de vier linkse partijen (PvdA, SP, GL, D66) al voor de verkiezingen zouden afspreken alleen maar samen in de regering te stappen. Dit levert onder de groep linkse kiezers veel positieve reacties op, behalve bij D66: bij hen is slechts 32% voor en 57% tegen. Bij respectievelijk SP, GL en PvdA vinden we 64%, 60% en 50% voorstanders.

Tot slot nog iets over het veelbesproken minimumjeugdloon voor Prinses Amalia: 66% van alle ondervraagden vindt dat het loon omlaag moet, maar 73% vindt dat het alleen maar verkiezingsretoriek is dat het überhaupt besproken wordt. 

De zetelpeiling bleef verder ongewijzigd. De VVD en PVV staan nog steeds samen bovenaan met beide 27 zetels, gevolgd door CDA (17), D66 en Groen Links (beide 15), SP (13), PvdA (10) en 50Plus (9).

Maurice de HondMaurice de Hond peilt wat af