GP Maleisië levert historisch record op in MotoGP

Andrea Dovizioso heeft op een nat circuit van Sepang de Grand Prix van Maleisië in de MotoGP gewonnen. De Italiaan moest er met name in het begin flink voor vechten, maar was aan het eind de sterkste rijder. Het betekent een historische zege, want Dovizioso is al de negende rijder die dit seizoen een race wint, een unicum in de hoogste klasse van de motorsport. 

Twintig minuten later dan gepland - vanwege de regen - kende Jorge Lorenzo de beste start en pakte hij de kop, voor Marc Marquez, polesitter Dovizioso, Valentino Rossi en de van een blessure teruggekeerde Andrea Iannone. De eerste ronde leverde felle gevechten op in de gehele top-6, waarbij Marquez de leiding nam en die gelijk af moest staan aan Dovizioso. De Italiaanse Ducatirijder moest op zijn beurt Rossi langszij laten, die vervolgens een ronde later Iannone zich als vijfde rijder in anderhalve ronde naar de leiding wist te werken. 

Vijf ronden na het hectische begin werd het iets overzichtelijker vooraan. Iannone en Rossi streden om de koppositie, terwijl Dovizioso het gat in rap tempo dicht aan het rijden was. Ook Cal Crutchlow had het tempo erg goed te pakken: de Brit passeerde Lorenzo en Marquez en vormde met die twee het achtervolgende groepje. Lorenzo kon in dat groepje nauwelijks een vuist maken en hoewel hij voor zijn doen een prima regenrace reed moest de Spanjaard Marquez en Crutchlow toch laten gaan. Die twee sloten op hun beurt bijna aan bij de kop, waardoor er halverwege de race een groep van vijf rijders voorop reed.

Dat bleef niet lang het geval, want uitgerekend de ijzersterke regenrijder Crutchlow schoof acht ronden voor het einde onderuit. Nog geen minuut later overkwam Marquez hetzelfde, nadat hij ogenschijnlijk te hard aan het pushen was om bij de drie aan kop te blijven. Daar bleef het wat crashes betreft niet bij: amper een ronde later ging ook Iannone tegen de vlakte, waardoor alleen Rossi en Dovizioso nog overbleven van de vijf koplopers. Lorenzo lag daardoor plotseling weer op podiumkoers en de twee coureurs van Avintia, Loris Baz en Hector Barbera, hadden ineens de vierde en vijfde plek in handen.

 In de slotfase van de race was Dovizioso duidelijk de sterkste. Rossi kon niet meer volgen en zag zijn landgenoot ronde na ronde verder wegrijden, waarna Dovi zijn Ducati als eerste over de finish reed. Rossi pakte de tweede plek, teamgenoot Lorenzo reed met de nodige mazzel naar plek drie. De Avintia-Ducati's deden het bijzonder goed, want Barbera en Baz eindigden op een zeer knappe vierde en vijfde plek, voor Maverick Viñales. 

Voor Dovizioso was het een bijzondere overwinning. Zijn enige andere MotoGP-zege was maar liefst zeven jaar geleden, toen hij de Britse Grand Prix op Donington won. Na Rossi, Lorenzo, Marquez, Dani Pedrosa, Crutchlow, Jack Miller, Viñales en Iannone is Dovizioso tevens de negende rijder die dit seizoen een zege pakt, een record.