Verkiezingsprogramma VNL: niet lullen, maar poetsen!

Volgens VNL bestaat de partij bij de gratie van de hardwerkende Nederlander. Alles in het programma werkt volgens hun om de werkende Nederlander ten dienste te zijn. Daartoe behoort een lage inkomstenbelasting, een lage vennootschapsbelasting en minder regeldruk voor ondernemers.

Het congres

Zaterdag 29 oktober om 14:00 begon in Rotterdam het congres waar het verkiezingsprogramma werd gepresenteerd aan de leden. Uw verslaggever was daarbij. In tegenstelling tot de normale totstandkoming van het verkiezingsprogramma, waarbij de leden achteraf input kunnen geven, heeft VNL het omgedraaid. De leden werden vooraf uitgenodigd om hun input te geven en volgens VNL is dat alles verwerkt in het verkiezingsprogramma dat is gepubliceerd.

Het congres begon met twee speeches van de Kamerleden Bontes, rasechte Rotterdammer, en Van Klaveren, zuiver Amsterdammer. Bontes verhaalde in zijn speech hoe zijn stad veranderde van een stad hardwerkende Nederlanders met een ‘niet lullen, maar poetsen’-mentaliteit tot een stad waar geweld de orde van de dag is en de straat overgenomen is door criminele allochtonen. Hij vertelde hoe hij meerdere keren als politieagent collega’s heeft begraven om crimineel geweld, terwijl de daders er met een lichte straf vanaf kwamen. Hij pleit voor sterke politiekracht en hogere straffen voor misdadigers. Van Klaveren is meer een man van de theorie, in tegenstelling tot zijn collega Bontes. Hij pleit voor minder islamisering en minder invloed van de Europese Unie.

Na de pauze is het woord aan Jan Roos, die het verkiezingsprogramma zal presenteren. Hij mag dan zijn feiten op orde hebben, maar het is duidelijk dat zijn presentatie niet in zijn geheel is doorgenomen. Hij weidde meerdere keren uit over onderwerpen die nog niet aan de orde waren en schoffeerde enkele keren zijn collega’s door te zeggen dat alle 150 Kamerleden zakkenvullers zonder visie zijn, wat hem gelach uit de zaal opleverde. Na elke harde oneliner applaudisseerde de zaal. Roos is zijn typetje van Geenstijl nog niet geheel kwijtgeraakt en gebruikt die regelmatig om wat humor in zijn speech te verwerken. Ondertussen bekritiseerde hij de NOS op hun subjectieve nieuwsgeving en leugens, waarna hij hun aanwees in het publiek.

De belangrijkste thema’s kwamen uitgebreid aan bod in de speeches van de 3 VNL-topmannen. Er werd stevig gehamerd op het puntenpaspoort, waardoor mensen met dubbele nationaliteit hun paspoort kwijt kunnen raken als ze één of meerdere misdrijven hebben gepleegd. Nadat zij hun straf hebben uitgezeten, worden ze behandeld als ongewenst vreemdeling. Ook werden hun punten op gebied van immigratie en asiel enkele keren genoemd. Ze willen een Australisch model voor immigratie, waarbij alleen kansrijken toegang krijgen tot ons land. Voor vluchtelingen willen ze opvang in eigen regio, waarvoor de Nederlandse Staat bijdraagt in de kosten. Ook werd er vanzelfsprekend veel aandacht besteed aan de vlaktaks, waardoor werken weer lonend zou worden.

Scholen en moskees die gefinancierd worden door buitenlandse organisaties moeten gesloten worden en haatzaaiende, buitenlandse imams moeten geweigerd worden. De Nederlandse cultuur is de leidcultuur en allochtonen die er uiting aan geven dat ze dat niet vinden, zouden niet in Nederland moeten zijn. Daarnaast moet Nederland weer soeverein zijn en de invloed van de Europese Unie moet ingeperkt worden. De EU zou weer moeten gaan om economische samenwerking en niet functioneren als superstaat.

Verder werden de concurrerende partijen met modder besmeurd door Jan Roos. ‘Geen ruimte op rechts? Waar heb je het over? Wij zijn de enige partij op rechts!’ De huidige partijen willen niet weten waar de problemen in de maatschappij liggen. De PVV weet wel waar een aantal problemen liggen, maar zouden daar alleen maar op wijzen zonder er wat aan te doen. VNL is anders, volgens Jan Roos. Zij zien niet alleen de problemen, maar willen ze ook aanpakken. De VVD noemt zich nog wel rechts-liberaal, maar zou dat niet meer zijn. ‘Iedereen weet dat VVD’ers leugenaars zijn'. Hij belooft expliciet dat de leden geen ‘1000 ballen’ van hem krijgen en zegt ‘en dan noemen ze mij een populist!’

Na het congres werden de verkiezingsprogrammaboekjes uitgedeeld. Hierin zijn 9 thema’s opgenomen en de oplossingen genoemd. Lage belastingen, veiligheid, immigratie, defensie, Europese Unie, zorg, onderwijs, democratie en infrastructuur.

Het verkiezingsprogramma

VNL wil een vlaktaks invoeren met een belastingvrije voet van €10.000. Het BTW-tarief wordt voor alle producten vastgelegd op 15%. Daarnaast worden de erf- en schenkbelastingen afgeschaft. Ze willen ook de accijns op alcohol, tabak en brandstoffen verlagen, zodat de rechtse hobby’s weer normaal beoefend kunnen worden, aldus Jan Roos. Pensioen moet geïndividualiseerd worden en technologische innovatie moet gestimuleerd worden.

VNL wil 1 miljard extra voor de politie, justitie en de veiligheidsdiensten. Daarnaast hogere straffen voor misdadigers en geen vervroegde invrijheidsstelling. Meer agenten en betere bewapening van agenten. Versobering van gevangenissen, keiharde aanpak van terreur. Jihadisten worden uit het land geweerd. Geen samenwerking met salafistische organisaties. Wiet legaliseren.

VNL wil het Australische immigratiemodel. Kansrijke immigranten zijn welkom, maar maken de eerste 10 jaar geen kans op sociale zekerheid en mogen daarna pas naturaliseren. Statushouders die op vakantie gaan naar het land van herkomst raken hun verblijfsrecht kwijt. De politieke Islam en de Sharia staan haaks op onze normen en waarden en zouden geweerd moeten worden.

Op het gebied van de EU is VNL minder agressief dan de PVV, maar (veel) kritischer dan de andere partijen. Ze willen dat de EU weer ontmanteld wordt tot de kern, economische samenwerking. Daarnaast willen ze een referendum over Nexit. Ze pleiten voor een afschaffing van het Europees Parlement en willen dat de nationale staten het beleid controleren. Daarnaast wordt er gestreefd naar een noordelijke en zuidelijke euro. Geen ontwikkelingshulp en geen handelsverdragen waarbij er onrecht aan de soevereiniteit wordt gedaan. Geen CETA en TTIP dus.

Ook op het gebied van de zorg moeten er veranderingen komen. De macht van zorgverzekeraars moet gebroken worden en de patiënt moet centraal staan. De premie moet omlaag. Hogere salarissen voor verzorgend personeel en meer handen aan het bed. Dit kan volgens hun gefinancierd worden door de managementlagen te verminderen.

Bij het onderwijs moet de leerling centraal staan. Iedere leerling op zijn eigen niveau en kleinere klassen. Er moet een toelatingsexamen voor de lerarenopleiding komen, zodat het niveau van de leraren omhoog gaat. Geen financiering voor bijzonder religieus onderwijs. Daarnaast maar één tv- en radiozender.

Het koningshuis moet gedegradeerd worden tot ceremonieel koningschap. De Eerste Kamer afschaffen, de provincies laten verdwijnen als bestuurslaag. Gekozen burgemeester, bindende referenda en minder beleidsambtenaren. Strikte scheiding kerk en staat en minder ministers en staatssecretarissen. Privacy zoveel mogelijk waarborgen en de wachtgeldregeling even lang maken als de WW.

Als laatste punt noemt VNL de infrastructuur. Er moeten meer wegen komen, de spitsstroken moeten altijd open zijn en op alle snelwegen moet 130 gereden kunnen worden. Trajectcontroles afschaffen en geen kilometerheffing. Boetes zouden nooit gebruikt moeten worden om de begrotingsgaten op te vullen en de boetes moeten dan ook flink omlaag. Openbaar vervoer moet ook aangepakt worden. De spoorwegpolitie moet weer ingevoerd worden en kaartjes zouden lager geprijsd moeten zijn. Windmolens moeten nooit meer gesubsidieerd worden en in plaats daarvan moeten er andere duurzame energiebronnen gevonden en gebruikt worden.

Op de laatste pagina van het programma vinden we de doorrekening van de plannen. Volgens hen is het door het CPB doorgerekend en is het financieel haalbaar. Dit komt vooral door het wegvallen van alle toeslagen en de verkleining van de overheid.

Deze maatregelen zouden ervoor moeten zorgen dat werken weer lonend wordt en de veiligheid gewaarborgd wordt. De tijd zal het uitwijzen of dit programma aanslaat en zo ja, wat VNL hiervan waar kan maken. Zowel internationale verdragen als de wetgeving zullen uitgebreid gereviseerd moeten worden. Veel dingen zijn immers (nog) niet haalbaar en zullen een enorme weerslag hebben in de maatschappij en (inter)nationale politiek.