Akkoord tussen KNSB en schaatsers bereikt

Het nieuwe schaatsseizoen voor de langebaanrijders lijkt morgen in Groningen gewoon van start te kunnen gaan. De KNSB, de teams, de schaatsers en de gewesten hebben gisteren een akkoord voor de komende twee seizoenen gesloten. De Ledenraad, het hoogste orgaan binnen de KNSB, moet er nog wel mee instemmen.

Er werd de afgelopen weken gedreigd met een staking als er geen akkoord tussen de verschillende schaatspartijen gesloten zou worden. De KNSB ging gisteren in op het voorstel dat de convenantgroep, bestaande uit teams, schaatsers en gewesten, gedaan had. Wel wilde de bond nadere voorwaarden afspreken, welke gisteravond opgenomen werden in het akkoord.

De premiepot voor schaatsers die internationaal goed presteren gaat omlaag naar 975.000 euro, maar daar staat tegenover dat de grote commerciële ploegen geen licentiegeld meer hoeven te betalen. Wel draagt iedere grote ploeg 25.000 af aan de gewesten om talenten te kunnen ontwikkelen. Daarnaast krijgen de gewesten 100.000 euro van de KNSB.

Een belangrijk onderdeel uit het akkoord is dat ook naar de toekomst van de schaatssport zal worden gekeken. De gesprekken hierover worden zo snel mogelijk opgestart, waarbij de belangrijkste belanghebbenden aan moeten schuiven.