Manchester United recht rug in stadsderby tijdens League Cup

Manchester United heeft de bittere nasmaak van afgelopen weekend enigszins kunnen wegspoelen tegen Manchester City. Juan Mata besliste de tegenvallende derby in de League Cup met 1-0.

Na de forse nederlaag bij zijn ex-werkgever Chelsea (4-0), komt José Mourinho nu al onder grote druk in Manchester. En dus liet de Portugees, ondanks dat het de relatief onbelangrijke League Cup betrof, grote namen starten in de derby. De Gea, Valencia, Blind, Herera, Pogba, Ibrahimovic én Rashford hadden een basisplek.

Josep Guardiola, met City gedeeld koploper in de Champions League, nam het midweekse duel beduidend minder serieus. Ondanks dat de Citizens hun laatste vijf duels niet wonnen, stelde de Spanjaard onder meer Caballero, Aleix García, Pablo Maffeo, Fernando en Jesús Navas op. De Bruyne had een kuitblessure, David Silva, Raheem Sterling en Sergio Agüero kregen rust.

Toch kon United, waar Memphis Depay negentig minuten op de bank zat, het thuispubliek in de eerste helft niet verwennen. De derby had weinig weg van een kraker, beide ploegen waren slordig in balbezit en voor de doelen gebeurde nauwelijks wat. Toch had City al na één minuut op voorsprong kunnen komen. Kelechi Iheanacho kreeg zijn hoofd niet goed tegen een pegelharde voorzet van Jesús Navas.

Toen de eerste helft op z'n eind liep kwam United er ook een aantal keer gevaarlijk uit. Zlatan Ibrahimovic stuurde met een mooie pass Marcus Rashford weg maar die stuitte in het zestienmetergebied op Nicolas Otamendi. Even daarvoor had de Zweed het geprobeerd met een geplaatst schot, maar dat ging over de goal van Caballero. De tweede keeper van City wierp zich enkele minuten later goed voor een gevaarlijke voorzet van Paul Pogba en Marcos Rojo zette aan de overkant goed blok bij een uitbraak van Iheanacho.

In de tweede helft was United de bovenliggende partij. Pogba tikte de bal vier minuten nadat beide teams weer uit de kleedkamer waren gekomen op de paal. Aangever was Zlatan, net als bij de 1-0, vijf minuten daarna. Ander Herrera leek iets met zijn voorzet in de zestien te willen doen, maar kwam er niet aan waardoor Juan Mata de bal panklaar in de voeten kreeg en langs Caballero schoof.

Na dik een uur had Zlatan de wedstrijd kunnen beslissen, maar hij miste een honderd procent-kans na een goede voorzet van Rashford. City, waar in de slotfase nog Sergio Agüero in de ploeg kwam, probeerde af en toe wel wat, maar maakte met de veredelde B-ploeg nooit serieus kans op een goed eindresultaat in de bleue derby. Dat het League Cup-seizoen er voor de Sky Blues alweer op zit zal Guardiola weinig pijn doen, terwijl deze zege voor United en Mourinho een mooie opsteker is.