Premier League-club in problemen door vervalste brief bank

Premier League-club Watford FC zit flink in de nesten. The Telegraph komt dinsdag met een artikel waarin staat dat de club twee jaar geleden vervalste financiële informatie aan de autoriteiten verstrekt zou hebben rondom een overname van de club.

In 2014 nam Gino Pozzo via investeringsmaatschappij Hornets Investment de club over van zijn vader Giampaolo en om dat alles te voltooien was onder meer een brief van een bank nodig. Daarin moest de bank melden dat Pozzo over genoeg middelen beschikte om ervoor te zorgen dat de club niet ten onder zou gaan in het geval van financiële problemen. In de brievenbus van de EFL - die over de Engelse profcompetities gaat - verscheen vervolgens een brief van het welbekende HSBC, waarin de bank meldde dat het allemaal in orde was.

Die brief blijkt nu echter nep te zijn, zo onthult de Britse krant, die een kopie ervan al heeft doorgespeeld naar HSBC en de politie, nadat ze de EFL ervan op de hoogte hebben gebracht. "We zijn op de hoogte en we zijn gelijk een onderzoek gestart", zo meldt een woordoverder van de EFL. "We hebben contact met Watford en ze hebben nu de kans om ons van een antwoord te voorzien, waarna we alles onder de loep gaan nemen."

Er is vooralsnog geen bewijs dat er op duidt dat Pozzo zelf enige weet had van de vervalste brief. Raffaela Riva, een hooggeplaatste official binnen Hornets Investments, legt de schuld bij een derde partij neer. "Tijdens de overname had de EFL een aantal documenten nodig, waaronder een brief om te bewijzen dat er genoeg geld was. Ik heb een derde partij, laten we zeggen X, gevraagd om hierbij te helpen. Ik vertrouwde X destijds omdat we aan diverse projecten samenwerkten. Sinds eind 2015 heb ik al niet meer met die partij gewerkt", voegt Riva er nog aan toe. "Binnen Watford was verder niemand bij de zaak betrokken."

In het voor Watford gunstigste geval kan het erbij blijven dat men Pozzo vraagt om alsnog te laten zien dat hij in 2014 over genoeg financiële middelen beschikte, iets waarvan hij al aangegeven zou hebben dat het geen enkel probleem is. Watford wil daarnaast nog laten zien dat hun Italiaanse eigenaar sindsdien al meer dan 21 miljoen pond in de club geïnvesteerd heeft.

Of men met dat alles een sanctie kan ontlopen is onzeker. De straffen voor dergelijke fraudulente vergrijpen lopen in het Engelse voetbal uiteen van het afnemen van punten tot het uit de competitie gooien van een club. Watford is dit seizoen vooralsnog bezig aan een voor hun doen topseizoen: na negen speelronden staat de club met twaalf punten op de negende plek.