Plasterk: Laat Kamers samen beslissen

De Eerste en de Tweede Kamer zouden gezamenlijk over een wetsvoorstel moeten gaan beslissen als dat door de Tweede Kamer is goedgekeurd, maar in de Eerste Kamer geen meerderheid krijgt. Dat idee opperde minister Ronald Plasterk vandaag in het programma Buitenhof.

Mocht die situatie zich voordoen, dan zouden beide Kamers gezamenlijk moeten vergaderen in de Ridderzaal. Normaalgesproken komen de Eerste en Tweede Kamer slechts eenmaal per jaar daar samen, namelijk op Prinsjesdag. 

De leden van de Eerste Kamer worden indirect gekozen, namelijk door de leden van de Provinciale Staten. Volgens Plasterk leidt dit tot onvrede. Maar het zou natuurlijk ook zo kunnen zijn dat de PvdA-bewindsman het als onhandig heeft ervaren dat de VVD/PvdA-coalitie geen meerderheid had in de Eerste Kamer, en om die reden nadenkt over een stelselwijziging.

De Eerste Kamer kan geen wetsvoorstellen wijzigen, maar alleen goed- of afkeuren. Voor het einde van zijn ambtstermijn zal minister Plasterk een commissie instellen (op verzoek van de Eerste Kamer!) die onderzoek gaat doen naar verbetering van het stelsel. De gemeenschappelijke vergadering is daarbij een mogelijkheid, maar ook het zogenaamde 'terugzendrecht' moet worden onderzocht. Daarmee kan de Eerste Kamer een wet terugsturen naar de Tweede Kamer als zij niet ongewijzigd kan worden aangenomen.

De fractievoorzitter van D66 in de Eerste Kamer, Thom de Graaf, reageert lauwtjes op het voorstel. Zijn partij wil de 1e Kamer in zijn geheel afschaffen, en vervangen door een constitutioneel hof.