Briljante finish beslist Moto2-race Australië

De Zwitserse motorcoureur Tom Lüthi heeft op het circuit van Phillip Island de Grand Prix van Australië in de Moto2 gewonnen. Dat deed hij na een zwaar gevecht in de laatste meters, terwijl hij het gros van de race domineerde.

Lüthi pakte bij de start vanaf poleposition de leiding, met de verrassend sterke Mattias Pasini achter zich aan. Sam Lowes kende vanaf plek drie een zeer slechte start en viel terug naar de negende plaats. Verder achterin het veld viel kampioenschapsleider Johann Zarco wat terug naar plek zestien, terwijl concurrent Alex Rins opstoomde naar de top-10. Naast Lüthi en Pasini was ook Franco Morbidelli razendsnel: hij voegde zich bij de andere twee, waarna het trio samen de kopgroep vormde. Voor Lowes was het vervolgens snel klaar, want de Brit ging voor de zoveelste keer dit jaar onderuit. 

Na Lowes ging niet veel later ook Rins onderuit en dat was een harde klap voor de spanning in het kampioenschap. De Spanjaard lag op de zesde plek en leek flink in te kunnen lopen op Zarco, maar dat zat er uiteraard niet meer in. De Fransman zelf bleef het bijzonder moeilijk hebben en de zwaarbevochten negende plek moest hij al snel weer inleveren: een groepje met onder meer Axel Pons en Jesko Raffin ging hem massaal voorbij, waardoor hij bijna buiten de punten viel. Voorin moest het leidende trio ondertussen langzaam wat naar achteren kijken, want Lorenzo Baldassarri en in mindere mate Sandro Cortese en Takaaki Nakagami begonnen dichterbij te komen.

Baldassarri moest zijn inhaalslag wat laten gaan en zag Cortese langszij komen. De Duitser had het tempo goed te pakken en vijf ronden voor het einde sloot hij dan echt aan bij Pasini, de achterste van de drie leiders. Pasini moest er al snel aan geloven en dat ging de veteraan niet in de koude kleren zitten: een half rondje later ging hij onderuit. Lüthi moest ondertussen voor het eerst de leiding afstaan aan Morbidelli en dat leek de beslissing in de race. Dat was echter buiten de slipstream op het rechte stuk gerekend: Lüthi positioneerde zich perfect, kwam uit de slipstream en won de race met één honderdste van een seconde voor Morbidelli (zie video). Cortese kwam als derde over de streep, Zarco moest genoegen nemen met plek twaalf.